Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Radio/podd

SR:s Ekot ska satsa på "konstruktiv journalistik"

Publicerad: 30 januari 2015, 15:41
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:15

Ekot satsar på en ”konstruktiv journalistik” för att visa en allsidig bild av världen.


Ämnen i artikeln:

Ekot

Aftonbladet och DN har sedan tidigare lanserat sajter med fokus på ”goda nyheter".

Enligt SVT skulle Ekot nu följa efter.

Ett missförstånd, säger Ekot-chefen Anne Lagercrantz.

– Vi hade ett seminarium med en dansk föreläsare som talade om konstruktiv journalistik. Det bidrog till en diskussion på redaktionen hos oss, säger Anne Lagerkrantz, chef på Ekot, till Dagens Media och fortsätter:

– Vi kommer inte att ägna oss åt irrelevanta glada eller goda nyheter. Det handlar om att journalister alltför ofta väljer bort positiva trender och exempel på lösningar i sin rapportering. Det är det vi vill se över.

Enligt Anne Lagercrantz har journalister traditionellt sett haft inställningen att kritiskt granska samhällets missförhållanden och felaktigheter.

– Det har funnits en viss tabloidisering i form av ett ibland ensidigt sökande av konflikter. Men diskussionen på vår redaktion ser nu på hur vi ska ge en allsidig bild av världen. Vi tvingas vara mer kreativa och tänka mer kring vad vi producerar, men det ifrågasätter såklart inte ett granskande perspektiv i rapporteringen, säger hon.

Markus Jacobsson

Ämnen i artikeln:

Ekot

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.