Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Radio/podd

SR:s Cecilia Uddén tvingas lämna Syrien

Publicerad: 16 December 2016, 07:27
Uppdaterad: 16 December 2016, 07:28

"Jag kände mig aldrig hotad, det var ingen som var hotfull mot mig, men de förklarade att jag inte var önskvärd längre", säger Cecilia Uddén.

Syriska myndigheter har dragit tillbaka SR:s mellanösternkorrespondent Cecilia Uddéns journalistvisum. Sveriges Radios vd Cilla Benkö och utrikeschef Ginna Lindberg protesterar mot beslutet.


Ämnen i artikeln:

SR

I gårkväll skickade Sveriges Radio ut ett pressmeddelande som berättade att mellanösternkorrespondenten Cecilia Uddén tvingats lämna Syrien, varifrån hon rapporterat de senaste dygnen, efter att syriska myndigheter dragit tillbaka hennes journalistvisum och förvägrat henne rätten att rapportera från landet.

Sveriges Radios vd Cilla Benkö och utrikeschef Ginna Lindberg skriver i pressmeddelandet att man protesterar mot beslutet och mot behandlingen av Cecilia Uddén:

"Att den syriska administrationen agerar på det här sättet mot en ackrediterad journalist som försöker utföra sitt arbete, är inte bara beklagligt utan upprörande.

Cecilia Uddén har de senaste dygnen rapporterat från Damaskus och Aleppo, och skildrat synpunkter från båda sidor i den pågående våldsamma konflikten. Hon anklagas nu på oklara grunder från syriska myndigheter för att ha spridit ’osanna uppgifter’, vilket vi helt tillbakavisar."

Syrien är ett av de länder som under de senaste åren legat i botten på Reportrar Utan Gränsers årliga pressfrihetsindex, och Cilla Benkö och Ginna Lindberg skriver vidare att man "kan konstatera att den syriska ledningen fortsätter förhindra att journalister ska kunna dokumentera och rapportera från en av de våldsammaste konflikterna som pågår i vår tid".

Sveriges Radio kommer att söka nya tillstånd för att åka in i landet och rapportera på plats.

Cecila Uddén själv berättar för SVT Nyheter hur det känns att tvingas ut ur Syrien:

– Det känns förfärligt. Aleppo är en av vår tids stora tragedier och en symbol för så mycket lidande och förstörelse. Det är vansinne att inte låta journalister rapportera därifrån, säger hon, och menar att hon blev "förbannad" när hon fick beslutet:

–  Jag kände mig aldrig hotad, det var ingen som var hotfull mot mig, men de förklarade att jag inte var önskvärd längre.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SR

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.