Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio/podd

SR-program gästades av olivoljeexpert – får böta 25 000

Publicerad: 16 december 2015, 08:00
Uppdaterad: 16 december 2015, 08:05

Får böta för "otillbörligt gynnande av kommersiella intressen".


Ämnen i artikeln:

Sveriges Radio

Granskningsnämnden för Radio och TV skickade tidigare under hösten in en ansökan om särskild avgift, gällande Sveriges Radios program "Förmiddag med Helene" som sänts regionalt i SR P4 Kristianstad. Granskningsnämnden anser att SR i programmet åsidosatt bestämmelsen i radio- och tv-lagen gällande otillbörligt gynnande av kommersiella intressen.

Nu går förvaltningsrätten i Granskningsnämndens linje och dömer att Sveriges Radio ska betala 25 000 kronor till staten.

Detta efter att en olivoljeexpert medverkat i programmet och positiva beskrivningar av expertens webbhandel och produkter förekommit.

Förvaltningsrätten skriver bland annat i sitt beslut att det baseras på att: " det har förekommit hänvisningar till den medverkande expertens eget försäljningsställe och positiva beskrivningar av hennes produkter i en utsträckning som gick utöver vad som är motiverat av ett informations- och underhållningsintresse”.

Programmet sändes den 4 maj 2015.

Frida Nygren

frida.nygren@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Sveriges Radio

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.