Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio/podd

SR om MTG:s kritik: "Det stämmer inte"

Publicerad: 10 april 2018, 07:25
Uppdaterad: 10 april 2018, 12:07

"Musikscenen behöver vara fortsatt bred och inte styrd av kommersiella intressen", skriver Sveriges Radio på DN efter MTG Radios kritik.


Ämnen i artikeln:

Sveriges RadioMTG

I en debattartikel i DN, som publicerades under måndagen gick Christer Modig, affärsområdeschef för radio på MTG Sverige, till hård attack mot Sveriges Radio.

I sin debatt beskrev han hur, vad han menar, är SR-kanalernas kopiering av de kommersiella radioaktörernas koncept:

"Vi märker hur både P3 och P4 på ett närmast övertydligt sätt använder offentliga medel för att lära av oss och kopiera det som de kommersiella kanalerna gör. Det är svårt att se något annat syfte med detta än att maximera de egna marknads­andelarna".

Han tog bland annat avstamp i att SR:s musikutbud, enligt honom, sägs ha ett "bredare utbud med unik och nischad musik".

MTG, som med hjälp av mätverktyget Radio Monitor, har undersökt musikvalet i P3  pekade på att det endast var 100 låtar som stod för 43 procent av alla spelningar i kanalen under prime-time (vardager mellan 6 och 18), räknat under 2017.

Nu har Sveriges Radio bemött delar av MTG:s kritik.

I en replik, som publicerades på Dagens Nyheter under måndagskvällen, på Christer Modigs debattinlägg förklarar SR att påståendet om en stor överlappning gällande musikutbudet mellan P3 och kommersiell radio inte stämmer.

Under rubriken "P3 är professionella – inte kommersiella" redogör Julia Blomberg, tf. kanalansvarig på Sveriges Radio P3, och Jonas Westman, musikchef på Sveriges Radio, för hur de menar att siffrorna egentligen ser ut:

"Under vardagarna förra året mellan klockan 06 till klockan 18 spelades 2 927 olika titlar i P3. RixFM spelade 574 olika titlar under samma period. Av de titlar som RixFM spelade förekom 298 också i P3. P3 spelade alltså 2 629 andra låtar som inte hördes i RixFM. Ser man på all musik P3 spelade under 2017, alltså även räknar in det halva dygn som Modig vill ignorera, så stannar siffran på ungefär 13 000 spelade unika låtar under året", skriver duon bland annat i debattinlägget på DN.

I sin replik skriver de även:

" Sveriges Radio har alltid poängterat att publiken gynnas av ett starkt public service kombinerat med välmående kommersiella medier, i ett så kallat 'dual system' [...] P3 finns för att journalistik för och av unga behövs och musikscenen behöver vara fortsatt bred och inte styrd av kommersiella intressen."

Simon Nilsson

simon.nilsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Sveriges RadioMTG

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev