SR ber om ursäkt för uttalanden om Soran Ismail

2014-02-12 11:59  

Sveriges Radios Lotta Mossberg tar tillbaka uttalandet om att Soran Ismail vill mörda Sverigedemokraterna.

"Uttalanden i media av mig som 'Soran har sagt att han vill mörda Sverigedemokraterna' och 'Soran propagerar mot Sverigedemokraterna' är olyckliga, felaktiga och jag vill verkligen be om ursäkt för dessa formuleringar", skriver Lotta Mossberg, kanalchef för Radio Stockholm och P3 Stockholm, i ett pressmeddelande.

Lotta Mossbergs uttalanden gjordes i Aftonbladet, som på onsdagsmorgonen berättade att Soran Ismail är avstängd från Morgonpasset i P3 under resten av valrörelsen, på grund av sin politiska roll.

I pressmeddelandet skriver Sveriges Radio att Soran Ismail inte stängts av, utan själv valt att avstå programledaruppdraget för att kunna fortsätta som politisk debattör under valrörelsen.

"Soran är en känd debattör och inför valrörelsen har vi diskuterat hur han kan förhålla sig till sin roll som komiker och debattör å ena sidan och Sveriges Radios riktlinjer för medarbetare under valrörelsen", skriver Lotta Mossberg i pressmeddelandet.

Soran Ismail är med i Morgonpasset den 16 februari. Därefter tar han en paus till efter valet i september.

Dagens Media har sökt Lotta Mossberg.

LÄS OCKSÅ:

Läs mer: Soran Ismail stängs av från SR – "hatar SD"

Sveriges Radios riktlinjer

Sveriges Radio anställda och uppdragstagare har att förhålla sig till regeln om opartiskhet i sändning. För att betona vikten opartiskhet och saklighet har Sveriges Radio inför valen utfärdat riktlinjer för anställda och uppdragstagare att även utanför sändning tänka på detta. Det innebär att om man är aktiv i partipolitiken eller om man på annat sätt tagit ställning i en valfråga så ska man inte höras i radio eller på annat sätt påverka innehållet i sändningarna.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt