Spotify och Youtube dominerar

2017-09-08 08:25  
Majoriteten av all lyssning sker via mobilen.

Spotify kvalar in på alla länders topp-listor över de vanligaste streamingtjänsterna för musik och radio – men endast 18 procent av amerikanerna använder betalversionen.

Runt halva populationen i Norden, Storbritannien och USA streamar musik eller radio på veckobasis, det visar undersökningen "Insights 2017" från Audienceproject.

I en tidigare artikel berättade Dagens Media att strömmad tv nu gått om strömmad radio och musik. Däremot är lyssningen fortfarande hög och det är Spotify och Youtube som dominerar.

Undersökningen visar att Sverige lyssnar mer frekvent på strömmad musik och radio än Storbritannien och resten av de nordiska länderna.

53 procent av svenskarna lyssnar på strömmad musik eller radio på veckobasis.

Det är fler män än kvinnor som lyssnar på radio och musik, siffrorna ligger på 60 respektive 47 procent.

Allra vanligast är lyssningen bland 15-25-åringar och minst vanligt är det i åldern 56 och uppåt. Inte allt för förvånande så sker lyssningen främst via mobilen, oavsett ålder.

Spotify premium dominerar när det kommer till vilken tjänst svenskarna använder mest. På andra plats kommer Youtube, följt av Sveriges radio och Spotify free.

Youtube och Spotify finns även med bland de andra ländernas topp-tre vanligaste streamintjänsterna. Intressant är dock att Spotify free är vanligare än Spotify premium i både Storbritannien och USA. 29 procent lyssnar via Spotify free och 25 procent lyssnar genom Spotify premium i Strobritannien. I USA lyssnar 25 procent på Spotify free, vilket är den tredje vanligaste tjänsten. Spotify premium återfinns nere på en sjundeplats, då bara 18 procent av amerikanerna använder sig av betalversionen.

Youtube kvalar in i toppen både när det gäller strömmad tv och strömmad musik/radio.

Om studien:

Studien är en del av "Audienceproject insights 2017". Datan har samlats in genom onlineundersökningar under första och andra kvartalet 2017. De svarande har valts ut från paneler i Norden, USA och Storbritannien bestående av mer än 1 miljon panellister. Ett representativt urval har sedan gjorts och 14.000 har genomfört studien.

Hanna Frick

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt