Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera


Radio/podd

Sommarvärdarna som lockade flest lyssnare

Tunga, djuplodade och självutlämnande program i symbios med specialistkunskap i ämnen som berör många. Det är receptet för att sommarprogrammen ska få vingar.

Viktor Ek

viktor.ek@dagensmedia.se


Publicerad: 22 Augusti 2016, 14:08
Uppdaterad: 22 Augusti 2016, 14:13

Ämnen i artikeln:

SR

Magnus Ugglas lyssnare var mest ihärdiga men deckardrottningen Maj Sjöwall lockade allra flest i direktsändning. Artisten Maher Zains engelska version fick dock störst spridning i sociala medier.

Svenskarnas aptit på sommar i P1 ser inga tecken på att klinga av. Enbart Magnus Ugglas sommarprogram stod för hela 34 procent av den direktsända radiolyssningen mellan klockan 13.00 och 14.30 den 6 augusti.

När Sveriges Radio summerar sommaren står klart att de starka och självutlämnande berättelserna står i fokus.

Kriminalromanförfattaren Maj Sjöwall, kanske mest känd för Sjöwall/Wahlöö-böckerna om kommissarie Martin Beck, drog allra flest lyssnare till sitt direktsända program. Miljöaktivisten Gunhild Stordalen hade dock flest efterhandslyssnare, enligt Sveriges Radios sammanställning som inte tar hänsyn till när programmen sänts och hur länge de därmed kunnat höras i efterhand. I skrivande stund har drygt en halv miljon personer lyssnat på programmet via den egna sajten eller Itunes.

– Tar man bort de engelska versionerna är Gunhild Stordalen den som är både mest spridd och efterhandslyssnad. Det beror på en kombination av att hon är en kunnig miljöaktivist vars program berör många faktaintresserade och att hon är djupt personlig. Det är ett drabbande program eftersom hon lider av en svår sjukdom. Tillsammans blir det en symbios av sommarens två viktigaste själar där det ena är berättandet och det andra handlar om ”mitt liv”, säger programchefen Bibi Rödöö, till Dagens Media.

För två år sedan initierade Sveriges Radio en satsning med sommarprogram i engelskspråkig version. Youtube-kändisen och spelkonnässören PewDiePie agerade pionjär och sedan dess har konceptet stått sig. I år höll såväl Metallicatrummisen Lars Ulrich som artisten Maher Zain sina program på engelska. Den senare drog flest reaktioner på sociala medier.

– Det har alltid varit en liten dröm hos mig att programmen ska få vingar och flyga iväg utanför Sveriges gränser. Att flera program också gjort det är otroligt roligt. Maher Zain har en väldigt stor publik i länder som Malaysia, Indonesien och Tunisien, säger Bibi Rödöö.

I takt med att programmen sprids ökar mängden tips om dem, påpekar Bibi Rödöö. Att Lars Ulrich och Maher Zains engelska program gått så bra beror delvis på att fanskaran spänner sig över hela världen.

– Vad vi sett är att de här artisterna sällan gör intervjuer och när de blir personliga så länge och så öppet blir fansen väldigt glada.

Sett till de tre mest lyssnade sommarprogrammen i efterhand är det kvinnor i toppen: Gunhild Stordalen, Malou von Sivers och Annika Lantz. Alla tre program förtäljer tunga erfarenheter från det egna livet.

– Det kan förvåna mig ibland att det inte är programmen som enbart underhåller som lyssnas mest. Men man värjer sig inte mot de här kvinnornas tunga och självutlämnande program, säger Bibi Rödöö.

Här är årets mest lyssnade Sommarprat:

I direktsändning:  1.    Maj Sjöwall2.    Anders Kompass3.    Siw Carlsson4.    Magnus Uggla5.    Elisabeth Tarras-Wahlberg

I efterhandslyssning:

Gunhild Stordalen Malou von Sivers Annika Lantz Johan Olsson David Lagercrantz

Flest reaktioner i sociala medier:

Maher Zain, engelsk version  Gunhild Stordalen  Sara Mohammad Lars Ulrich, engelsk version  Emil Jensen

Längst genomsnittlig lyssningstid, direktsändning: 

1.    Magnus Uggla 2.    David Lagercrantz 3.    Ingvar Carlsson, Siw Carlsson, Marianne Lindberg De Geer

Ämnen i artikeln:

SR

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Missa ingenting från Dagens Media! Prenumerera på vårt nyhetsbrev helt gratis!

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.