Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio/podd

Släck FM-bandet 2022 – men allra senast 2024

Publicerad: 1 december 2014, 06:02
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:06

Så blir övergången till digitalradio – regeringens utredare färdig med sitt förslag.


Sommaren 2013 gav den dåvarande borgerliga regeringen, med kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth i spetsen, Nina Wormbs i uppdrag att utreda hur övergången till marksänd digitalradio bäst kan ske.

Hennes arbete är nu klart. I dag lämnar Nina Wormbs, till vardags docent vid KTH, över sin utredning till kulturminister Alice Bah Kuhnke.

DN Debatt presenteras huvuddragen i förslagen om en övergång till DAB+, som tekniken heter.

Bland annat föreslår Nina Wormbs att FM-bandet ska släckas helt 2022. En förutsättning för detta ska dock bland annat vara att Sveriges Radios täckning i det digitala nätet ska vara 98,8 procent och att minst 50 procent av svenskarna ska lyssna på radio digitalt vid år 2020.

"Om dessa villkor är uppfyllda släcks FM-bandet 2022. Om de inte är det släcker vi ändå 2024 med två extra år för parallella FM- och DAB+-sändningar. Eftersom vi har gjort detta med tv redan vet vi att många inte kommer att köpa nya apparater förrän det behövs, det vill säga i sista stund. Därför kan villkor som väntar in lyssnarna riskera att innebära mycket höga parallellsändningskostnader", skriver Nina Wormbs

De kommersiella radiobolagen och Sveriges Radio är för en digitalisering, eftersom det bland annat öppnar upp för fler kanaler i etern, då FM-bandet i princip är fullt. Branschen har även efterfrågat ett tydligt datum att förhålla sig till.

2005 sade den dåvarande socialdemokratiska regeringen nej till en övergång till digitalradio (då i formatet DAB) med hänvisning till att det skulle bli för dyrt med en total övergång.

De stora kostnaderna för parallella utsändningar under övergångsperioden, samt kostnaderna för hushållen att byta ut sina radioapparater framhölls då. Regeringen gick därmed emot digitalradiokommittens förslag.

Enligt Sveriges Radios Ekot kan den nuvarande regeringen tidigast inom ett år komma med ett skarpt förslag om att digitalisera radion i Sverige.

"Radio är en medieform som bör ges bästa tänkbara förutsättningar i ett demokratiskt informationssamhälle. Den bör ha en egen digital distributionsform som gör det möjligt för alla att överallt lyssna enkelt och utan att behöva betala extra", skriver Nina Wormbs på DN Debatt.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev