Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Radio/podd

Sifo anklagar radiojournalist för fusk

Publicerad: 4 Oktober 2012, 09:22
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:09

Ett bråk har blossat upp mellan Sifo och den tidigare radiojournalisten Sonja Leister – som anklagas för att ha fuskat sig in i panelen för undersökningsbolaget nya radiomätning PPM.


Det var i förra numret av Dagens Medias papperstidning som Sonja Leister sågade TNS Sifos nya radiomätning PPM (Personal People Meter) jämns med fotknölarna.

– Problemet är att mätaren är helt oanvändbar. Den är stor som en personsökare, tung som en Iphone, och måste hela tiden vara i rörelse, annars stänger den av efter tio minuter. Man ser dessutom ut som en idiot när man bär den, sa hon bland annat.

Nu svarar Claes Boström, projektansvarig för PPM på Sifo, på kritiken. Och han är inte glad. Framför allt vänder han sig mot beskrivningen att mätaren, som väger 68 gram, skulle vara för tung.

– Jämför det med en Iphone som väger runt 112 gram. Påståendet att ”det kanske finns totalt tre personer i Sverige som har ork att ha den här grejen med sig” förstår de flesta är trams, säger han till dagensmedia.se.

Claes Boström anklagar dessutom Sonja Leister för att ha fuskat sig in i panelen.

– Panelen består av ett representativt snitt av befolkningen men med vissa undantag. Jobbar man med radio eller med marknadsundersökningar får man exempelvis inte vara med. Därför ställs det ett gäng frågor under rekryteringsprocessen. Huruvida du är sysselsatt inom en av de branscherna är en av frågorna.

Du menar att hon ljuger?

– Vi skickar utrustning som är ganska dyrbar och det är egentligen ett avtal som man undertecknar. Hade hon svarat att hon jobbar med radio hade hon inte fått vara med i panelen.

Ska ni vidta några åtgärder?

– Nej, vi ska inte göra någonting.

När dagensmedia.se ringer upp Sonja Leister blir hon förvånad över anklagelserna.

– Jag förstår ingenting, säger hon.

Hon säger sig inte heller ha skrivit på några papper.

– Det har jag absolut inte gjort. Jag har dessutom sagt att jag har jobbat med radio två gånger men då sa Sifo att det inte spelar någon roll så länge jag inte jobbar med det nu.

Du har inte bluffat dig in i panelen?

– Nej, jag har inte fuskat. Jag berättade definitivt att jag jobbade med radio första gången de frågade. Blanketterna har jag knappt tittat på. Jag är väldigt dålig på blanketter.

Varför skrev du inte på papprena?

– Ärligt talat hade det mest att göra med att jag flyttade. Jag tänkte att jag vill inte skriva på något innan jag har testat lite först. Sedan gick det som det gick, inte så bra. De kan inte vara arga på mig, jag har ingen skyldighet. Jag har inte sökt mig till Sifo, de ville ha med mig, säger hon och fortsätter:

– Förlåt, men vilken människa ringer till Sifo och vill vara med i en undersökning. Det är helt absurt. Det går inte ens.

Kritiken till trots, Sonja Leister säger sig ändå kunna förstå Claes Boströms frustration.

– Det är klart att de är jättearga och försöker framställa mig som ett pucko, men de kanske borde göra om sin mätning istället. Det roliga är att nu har Sifo skickat en kabel till mig. Jag vet inte riktigt vad de vill säga mig med det. Jag förstår över huvud taget inte varför. Det är jättekonstigt.

I dag jobbar Sonja Leister som frilansjournalist och webbredaktör på Goethe Institutet.

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.