Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio/podd

SBS Discovery kräver svar av Bah Kuhnke

Publicerad: 16 juni 2015, 08:53
Uppdaterad: 6 december 2015, 11:58

Efter Miljöpartiets DAB-radio-utspel – nu kräver SBS Discovery Radio svar av kulturministern Alice Bah Kuhnke.


Ämnen i artikeln:

SBS Discovery Radio

Som Dagens Media berättade igår vill Miljöpartiet stoppa DAB-radion. Beskedet kom efter partiets kongress som hölls i helgen.

Miljöpartiets kulturpolitiska talesperson Nicklas Malmberg uttalade sig då för Ekot och sa att ett kongressbeslut räcker för att stoppa digitalradion "eftersom regeringen inte kan gå vidare med ett förslag som skulle gå helt emot ett kongressbeslut. I och med att MP har tagit ställning för att behålla FM-nätet så kommer FM-nätet att behållas så länge MP sitter i regering".

Beskedet väckte förvåning och irritation hos MTG Radio, som nyligen varnat för konsekvenserna om det inte skulle bli någon digitalisering av radion i Sverige.

I en intervju med Ekot i går kväll korrigerade kulturministern Alice Bah Kuhnke dock sin partikollega och sa:

– Kongressbeslutet är ett förtydligande av Miljöpartiets politik. I regeringen så fattar vi gemensamma beslut.

Men nu kräver MTG Radios konkurrent SBS Discovery Radio ett klargörande från kulturministern om hur regeringen ska agera i frågan. Om regeringen följer Miljöpartiets kongressbeslut skulle det innebära en oväntad och abrupt förändring av den politik som hittills förts, menar man.

"Kulturminister Alice Bah Kuhnke måste omedelbart klargöra om digitaliseringen av radion ska avbrytas. Som kommersiellt företag måste vi kunna förvänta oss att staten följer en långsiktig och konsekvent linje i den här typen av infrastrukturfrågor. Att som Miljöpartiet föreslår avbryta digitaliseringen av radion skulle kasta oss tio år tillbaka i tiden med allvarliga konsekvenser för den privata radion. Men de största förlorarna i sammanhanget skulle vara de svenska radiolyssnarna. Med en fullt genomförd övergång till digitalradio skulle lyssnarna kunna erbjudas ett stort antal nya kanaler och ett väsentligt större programutbud i hela landet", skriver Staffan Rosell, vd för SBS Discovery Radio, i en kommentar.

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SBS Discovery Radio

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev