Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag02.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Radio/podd

SBS Discovery anmäler Ekot efter DAB-inslag

Publicerad: 10 September 2014, 09:08
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:29

UPPDATERAD. Anmälan, undertecknad SBS Discovery Radios vd Staffan Rosell, rör inslag om den planerade digitalisering av marknätet.


Ämnen i artikeln:

EkotSBS Discovery

Senast den 30 november i år ska utredning om Sveriges satsning på digitalradio presenteras. Regeringen har utsett docent Nina Wormbs som branschsamordnare, med uppdrag att föreslå hur en övergång från FM-sändningar till digitalradio (DAB-radio) ska ske.

En grundidé är att FM-sändningarna ska släckas 2022.

De kommersiella radiobolagen och Sveriges Radio är för en digitalisering, eftersom det bland annat öppnar upp för fler kanaler i etern, då FM i princip är fullt.

Förra veckan berättade Ekot att Riksrevisionen kommer att inleda en granskning av statens satsningar på digitalradio. I inslaget intervjuades Philippe Jolly som är revisionsdirektör vid Riksrevisionen.

" Den planerade nedsläckningen kommer att kosta hundratals miljoner kronor och frågan är om det är rätt satsade pengar, säger projektledare Philippe Jolly som är revisionsdirektör vid Riksrevisionen. En central fråga för Riksrevisionen är att skattebetalarna får valuta för pengarna. Är det här effektivt att bygga upp en ny infrastruktur för radio. Och sen kommer naturligtvis licenspengarna in i bilden också. Vi vill att dom ska användas väl och belysa eventuella risker att det inte skulle vara så", säger Jolly.

Staffan Rosell, vd för SBS Discovery Radio, anmäler nu inslaget till Granskningsnämnden för radio och tv.

" Det finns inga som helst belägg för att omställningen skulle kosta de hundratals miljoner kronor som påstås i inslaget. Snarare kommer distributionskostnaderna att bli lägre på lång sikt samtidigt som konkurrensen förbättras genom att den kommersiella radion kan sända nationellt", skriver Rosell i anmälan.

Han anser att revisionsdirektören tillåts ge en ensidig, negativ och vilseledande bild av övergången till digital radio.

" Det är uppenbart att inslaget innehåller direkta felaktigheter som får stå oemotsagda. Det handlar om en ensidig behandling av ett ämne som innebär att enbart en parts version och synpunkter dominerar", skriver Rosell.

SR kommer nu att ges möjlighet att kommentera anmäla för granskningsnämnden, innan den prövar om inslaget uppfyller bestämmelserna i radio- och tv-lagen.

– Vinkeln var att berätta att Riksrevisonen inleder utredning, inte att ta upp för eller nackdelar, säger Ekots chef Anne Lagercrantz, till Dagens Media.

Simon Andrén

simon.andren@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

EkotSBS Discovery

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.