Så ska SR märka åsikter

2017-06-19 13:01  
Exempel på hur krönikor kommer markeras.

För att förtydliga skillnaden mellan åsikter och nyheter gör Sverige Radio ändringar i hur man markerar sitt innehåll på nätet.

Sverige Radios sändningar består både av nyheter men också av åsikter, analyser och bedömningar av olika experter och tyckare. I sändningarna är uppdelningen mellan nyhetsjournalistik och åsiktsjournalistik tydlig med övergångar och vinjetter, skriver SR i ett pressmeddelande. Men på nätet finns en risk att den skillnaden inte är lika tydlig.

Därför ska Sveriges Radio från och med idag, den 19:e juni, märka publiceringar som inte är nyhetsmaterial. Markeringarna görs utifrån branschorganisationen Utgivarnas riktlinjer och rekommendationer.

Materialet som kommer att märkas är:

  • Kommentarer/analyser
  • Krönikor
  • Recensioner
  • Debattinlägg
  • Essäer

Nytt är också att datum för publiceringar och uppdateringar blir tydligare genom ny design. Allt för att förtydliga när en publicering har gjorts, vilket kan vara bra om äldre material får spridning på nytt. 

– När material delas på nätet är det ibland svårt att se vad som är sakliga, opartiska nyheter och vad som är åsikter. Det är inte heller ovanligt att gammalt material plötsligt börjar delas igen, men i nya sammanhang. Med vårt höga förtroende och vårt oberoende är det viktigt att vår publik förstår vad som är vad, det får inte missuppfattas, säger Sveriges Radios programdirektör Björn Löfdahl, i en kommentar.

I samband med uppatering kommer även Sveriges Radio göra det lättare för publiken att hitta om vad public service är. Det ska också bli tydligare hur publiken kan anmäla innehåll, som man tycker strider mot uppdraget, till Granskningsnämnden.

Hanna Frick

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt