Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Radio/podd

Radion omdefinieras med PPM

Publicerad: 2 April 2013, 21:00
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:50

Radio har visat sig vara ett räckviddsmedium och inte ett frekvensmedium – tack vare det nya mätsystemet PPM.


Ämnen i artikeln:

SBS RadioSveriges RadioMTG RadioPPMSR

Att få faktiska, uppmätta lyssnartal varje dag, istället för siffror på vad publiken säger sig lyssna på en gång i kvartalet, är revolutionerande och ett lyft för radion. Den nya mätmetoden gör dessutom att radion, något förenklat, får högre räckvidder än med det gamla mätsystemet, men samtidigt lägre lyssnartider.

Enligt rådgivarna har det fungerat oväntat smidigt att införa PPM.

– Det har varit ganska fritt från barnsjukdomar. PPM gör att vi kan titta på mediet med helt nya ögon, så det här känns som år noll, säger Markus Hedin, radiochef på MEC.

– Mediet gör ett helt annat jobb än tidigare.

Men en effekt av systemet har blivit att radiohusen trycker hårdare på en sampaketering av sina stationer, berättar Bo Fredelius, radiospecialist på Mediacom.

– Prissättningen gör att det blir mer fördelaktigt att köpa allt bundlat. Det är ett sätt för kanalerna att optimera sitt lager och få med kanaler som kanske inte säljer slut i kampanjer, säger han.

Vill en annonsör exempelvis bara köpa Mix Megapol-nätverket så blir det alltså dyrare än att lägga till andra stationer också.

– Kontaktkostnaden stiger och det är inte till fördel för mediet i den övergripande planeringen.

Enligt Staffan Rosell, vd på SBS Radio, görs sampaketeringen för annonsörernas skull.

– Vi kommer inte att kunna leverera till alla annonsörer om alla bara vill gå i Mix Megapol. För att kunna ge annonsörer de leveranser de vill ha måste vi sprida kampanjerna också över stationer som NRJ och Rock­klassiker.

Att anpassa kampanjerna efter dagliga mätningar ställer bland annat högre krav på radiohusens planning- och traffic-avdelningar.

Men ännu har inga nya radio­annonsörer tillkommit, enligt Staffan Rosell.

– Vi ser att nya annonsörer börjar bli nyfikna.

Han tycker att det är för tidigt att dra några slutsatser om priserna. Det vill heller inte MEC:s Markus Hedin göra:

– Det är en definitionsfråga om priserna gått upp eller ner. Man borde ju kunna få samma antal spottar för samma pengar som tidigare, men det ger ju inte längre samma antal kontakter.

PPM innebär också ett lyft för programavdelningarna.

– När vi gjorde en programförändring tidigare så visste vi inget om hur det togs emot förrän ett kvartal senare. Nu kan vi titta på specifika programpunkter och inslag och mer aktivt jobba för att behålla lyssnarna över reklambrejken, säger Christer Modig, vd på MTG Radio.

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.