Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag28.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Radio/podd

RAB rasar mot nya radio- och tv-lagen

Publicerad: 19 Maj 2010, 08:52
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:50

Den 14 juni röstar riksdagen om en ny radio- och tv-lag. Den kommersiella radion är långt ifrån nöjda med hur den är utformad.


Den nya radio- och tv-lagen innebär ett flertal förbättringar för den kommersiella radion, som till exempel slopade krav för lokalt innehåll, förmånligare sponsringsregler med mera. Men det som får radiocheferna att sparka bakut är att det inte blir någon sänkning av koncessionsavgiften, samt att redan givna tillstånd i FM-nätet ska återkallas inom åtta år och auktioneras ut på nytt.

– Den springande punkten för den kommersiella radion har alltid varit en sänkning av koncessionsavgiften. Det har vi slagits för och vad vi får tillbaka? Jo att de ska ta tillbaka våra tillstånd, helt utan ersättning. Det tycker jag är besynnerligt av en borgerlig regering, säger Christer Modig, programdirektör på MTG Radio.

Den nya lagen öppnar också upp för digitalradio men Staffan Rosell, vd på SBS Radio, säger att en sänkning av koncessionsavgiften är avgörande för om digitaliseringen ska lyckas.

– Med två plattformar krävs dubbel distribution under ett antal år. Det kräver massiv marknadsföring och programproduktion så att det blir fler kanaler på marknaden. Det här kommer inte att flyga om det inte finns en ekonomisk framtid att bedriva kommersiell radio i Sverige, det gör det inte med de nuvarande reglerna.

För att få tyngd i sin argumentation har branschorganisationen RAB låtit grundlagsexperten och docenten Karin Åhman utreda frågan. Hennes slutsats är att återtagandet av radiotillstånden innebär en kränkning av den grundlagsskyddade äganderätten.

– Det är som om staten delar ut mark till bönder som sedan bygger lador, plöjer fälten, anställer personal och sedan, när allt är i drift, väljer att ta tillbaka marken utan kompensation, säger Christer Modig.

Han fortsätter:

– Vi vill ha en sänkning av koncessionsavgiften. Mediemarknaden förändras och det ledde till att TV4 fick sänkt koncessionsavgift, presstödet behåller man, men den kommersiella radion som hankar sig fram, där låter man avgiften ligga kvar. Det är riktigt illa.

Henrik Widell

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.