Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio/podd

Polisen misstänks jaga Ekots källor

Publicerad: 14 januari 2015, 06:10
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:16

JK inleder förundersökning efter misstankar om att polisen efterforskar Ekots källor.


Ämnen i artikeln:

JKSveriges Radio

Ekots reportrar Bo-Göran Bodin och Alexander Gagliano kunde med hjälp av ett flertal anonyma uppgiftslämnare avslöja Södertörnspolisens så kallade ”kvinnoregister”. Där fanns personuppgifter och omdömen om ett stort antal misshandlade kvinnor.

Nu misstänker Justitiekanslern, JK, att någon inom polisen har gett sig på jakt efter Ekots källor till avslöjandet.

”I går inledde därför JK en förundersökning mot polisen. JK Anna Skarhed vill i nuläget inte kommentera utredningen”, uppger Sveriges Radio.

Om detta skulle ha skett är det i strid med den svenska grundlagen, som tillåter offentliganställda att lämna information till journalister för publicering utan att riskera repressalier eller att någon efterforskar vem det är som har lämnat uppgifterna.

– För att människor ska våga berätta så måste de kunna göra detta under anonymitet. För att skydda anonymiteten finns efterforskningsförbudet. Det är extra allvarligt, vill jag påstå, när det sker inom polisen, säger tryckfrihetsexperten Nils Funcke, till Sveriges Radio.

Ekots reporter Bo-Göran Bodin uppger på Twitter att det är en anmälan från polisens internutredningar som ligger bakom att JK fick kännedom om den misstänkta efterforskningen.  

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

JKSveriges Radio

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev