söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio/podd

P4 och Mix – i storhetskamp

Publicerad: 4 april 2016, 12:38
Uppdaterad: 5 april 2016, 05:23

Medan Mix Megapol går ut och firar att de är den största radiokanalen i Sverige, finns det andra siffror som pekar på att P4 dominerar Sifos senaste PPM-undersökning.

Ämnen i artikeln:

Mix MegapolSveriges Radio

JH

Johanna Holmgren

johanna.holmgren@dagensmedia.se


De antal radiokanaler/radiostationer som redovisas från förgående år är P1, P2, P3 och P4 samt MTG Radio och Bauer Medias diverse stationer. I denna mätning toppar P4 och Mix Megapol med 24 respektive 36 stationer runtom i landet. En mätning som visar att Mix Megapol enligt dem själva är ”störst” i Sverige.

Däremot dominerar P4 många andra listor. I räckvidd genomsnittligt dygn per kanal/station, dominerar P4 med 40,2, procent till skillnad från Mix Megapol som landar på en andraplats med 17,2 procent.

De är dessutom överlägsna vad gäller genomsnittliga lyssnartid per kanal/station. Där landar P4 på 135 minuter, med P1 på en andraplats följt av P3 och Mix Megapol på en tredjeplats.

P4 vinner även i veckoräckvidd per kanal/station med sina 67,7 procent. På en andra plats kämpar Mix Megapol ännu en gång men landar enbart på 43 procent.

Som grädde på moset avslutas undersökningen med marknadsandelar per kanal/station där P4 idag äger hälften av andelarna och Mix Megapol 10,2 procent.

Men någonting som inte går att förbise är att P4:s siffror sjunker på alla parametrar sen tidigare år, medan Mix Megapol visar motsatsen och ökar.

Allmän sammanfattning

Den dagliga räckvidden för radiolyssnandet har ökat några ynka procent från förgående år och kan främst hänföras till den yngsta åldersgruppen 12-29 år där räckvidden ökat från 56,8 till 58,4 procent.  

I Sifos sammanfattning hävdar de att detta är något av ett trendbrott, dels ökningen som sådan och särskilt det faktum att den är störst bland de yngre personerna.

Sen tidigare år finns det inga tydliga säsongsvariationer men under semestermånaden juli så är radiolyssnandet som lägst med 68,9 procents räckvidd, att jämföra med 73,1 procent över hela året.

Läs mer om radiosiffrorna och Sifos undersökning i Dagens Media #4, 2016.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev