Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag25.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Radio/podd

P4 gör en Janne Josefsson – två Moderater får gå

Publicerad: 9 September 2014, 05:54
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:29

Tolv år efter Janne Josefssons klassiska valstugereportage går två Moderater i samma fälla igen.


Inför riksdagsvalet 2002 slog Janne Josefssons och Lars-Göran Svenssons ökända valstugereportage ned som en bomb i Sverige och förändrade valrörelsen, mitt i dess slutspurt.

Nu tvingas två moderata politiker i Gävleborg lämna partiet efter ett liknande reportage som gjorts av flera reportrar på fyra olika P4-kanaler i Mellansverige.

I en av intervjuerna, som spelats in med dold mikrofon, hörs M-politikern Jan Åbjörn uttala sig negativt om invandrare i en valstuga.

– Vi får hit en massa drägg, som ramlar igenom. De ska hem, de ska inte vara här, säger han bland annat till P4 Gävleborg.

När han en vecka senare intervjuas utan dold mikrofon pratar Jan Åbjörn om att Moderaterna är för fri invandring. Efter att ha konfronterats med sina tidigare uttalanden förnekar han först. Efter att ha lyssnat på inspelningen tvingas han dock erkänna.

Han säger då att han aldrig skulle sagt så om han visste att det var en reporter han pratade med.

P4:s reportage har också tvingat M-politikern Karl-Olof Tunelid från Hudiksvall att avgå. Inför dold mikrofon sa Karl-Olof Tunelid bland annat att invandrare får lyxbarnvagnar för 12 000 kronor av samhället.

– Om man ser en sån där väldigt lyxig barnvagn, så är det i regel inte svenska föräldrar. De tycker att det är för mycket att köpa en barnvagn för tolv tusen. Men de här får de utav samhället. Men vi vanliga får inga barnvagnar, säger Karl-Olof Tunelid till P4.

Även 2002 var det Moderater som uttalade sig rasistiskt vid valstugorna. Efter reportaget rasade partiet till katastrofsiffran 15,3 procent.

På sin sajt förklarar P4 varför man gjort granskningen.

" Det är ingen självklar arbetsmetod vi har använt, den dolda mikrofonen. Det vi kan få reda på i det öppna ska vi också hålla öppet. Det gäller som huvudregel i allt publicistiskt arbete vi gör, och det bidrar till den ständigt starka trovärdighet som Sveriges Radio har bland allmänheten. Men det finns tillfällen då det finns anledning att göra avsteg från regeln – när det inte står något annat sätt till buds för att ta reda på något. Också det är en fråga om trovärdighet", skriver de bland annat om arbetsmetoden.

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.