Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio/podd

P3 fiskar klick – med självmordlista

Publicerad: 16 december 2014, 13:00
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:19

UPPDATERAD. Sveriges Radios P3 tar klickfisket till en ny nivå – listar manliga författare som begått självmord. Efter kritik avpublicerades artikeln.


Ämnen i artikeln:

Sveriges RadioP3

" EXTRA! Lista på manliga kränkta författare".

Så lyder rubriken till "P3 Knyckares" lista som publicerades under vinjetten "EXTRA EXTRA" igår.

Enligt redaktionen ska artikeln, som listar " manliga kränkta författare som vart så kränkta att dom tagit livet av sig", ses som satir.

I listan finns författare som Edgar Allan Poe, Harry Martinson och Ernest Hemingway.

Listan har mötts av hård kritik och har nu plockats bort av "P3 Knyckare".

" Hej alla, vi hör vad ni säger och vi har tagit till oss av kritiken mot listan. Därför har vi beslutat att ta bort den från vår hemsida. Tack för att ni lyssnar och reagerar, vi uppskattar all feedback", skriver P3 på sin sajt.

Ansvarig utgivare för P3 Knyckare, SR Malmö:s kanalchef Anne Sseruwagi, tycker att publiceringen är olycklig. Samtidigt hävdar hon att det inte rör sig om klickfiske.

– Bakgrunden är ett temaprogram i "P3 Knyckare" om litteratur där den här listan publicerades. Det rör sig absolut inte om något klickfiske. I radioinslaget hade skämtet en kontext, en ram. Som webbtext fungerar det dock inte. Vi har förståelse för om folk tog illa upp och ber om ursäkt för det, säger Anne Sseruwagi till Dagens Media.

Var du medveten om publiceringen?

– Jag visste om programmet, men vi har många program där jag är inblandad och jag är inte med i alla besluten kring webbpublicering. Så jag visste inte om webbtexten.

Det är ett ganska drastiskt beslut att dra tillbaka en publicering. Varför gjorde ni det?

– I min värld är det inte så drastiskt. I det här fallet konstaterade vi att det fungerade i programmet men inte som text. Jag förstår att det väckte reaktioner. Vi har skäl att diskutera varje gång vi publicerar innehåll kring känsliga ämnen.

För bara några veckor sedan publicerade Expressen en lista om typiska vanor hos kroniskt deprimerade. Efter att ha mötts av mycket hård kritik plockades artikeln ner.

LÄS ÄVEN:

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

Sveriges RadioP3

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev