Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio/podd

"Oberoende radio – en motpol till filterbubblor"

Publicerad: 13 februari 2017, 15:21
Uppdaterad: 13 februari 2017, 15:34

Bild 1/2  World Radio Day instiftades år 2011.

Unescos Världsradiodag uppmärksammar radions betydelse världen över. Mats Djurberg, generalsekreterare på Svenska Unescorådet, menar att radion idag har fått en ännu starkare ställning än tidigare: "Radion utgör en samlande kraft".


Ämnen i artikeln:

SR

Idag måndag 13 februari firas Unescos Världsradiodag (World Radio Day) runt om i världen, för att uppmärksamma radions betydelse som "det mest effektiva och genomslagskraftiga massmediet".

Anledningen till att dagen äger rum just den 13 februari är ingen slump – det var nämligen den 13 februari år 1946 som FN-radion sände sitt första program.

Det var i en tid när Andra Världskriget precis hade avslutats, och radiomediet hade under kriget dominerats av desinformation och propaganda.

– Det låg en stark symbolik i att istället använda radion som en kanal till rättvisande information, säger Mats Djurberg, som är generalsekreterare på Svenska Unescorådet, till Dagens Media.

Mats Djurberg menar att radion fortfarande internationellt sett är den främsta källan till information för en stor del av världens befolkning.

– Även om utvecklingen går väldigt snabbt framåt, bor faktiskt 50 procent av världens befolkning fortfarande på landsbygden, inte sällan isolerat med långa avstånd till samhällsservice och elektricitet. Där står radion stadigt som ett effektivt och billigt medium för att nå ut till dessa människor med viktig information.

Hur ser du på radions roll i Sverige idag?

– En stark, oberoende radio kan fungera som en motpol till trenden med filterbubblor, som lätt uppstår när folk får sin huvudsakliga information från sociala medier. Här har public service ett viktigt uppdrag, i och med att falska nyheter idag har möjlighet att få snabb spridning, säger Mats Djurberg och fortsätter:

– Vi anser att medie- och informationskunnighet fortfarande är en fråga som inte tas på tillräckligt stort allvar idag. Det är fortfarande mycket upp till den enskildes förmåga till källkritik. Där är radion idag en fantastisk resurs att hjälpa folk att guida sig i nyhetsflödet.  

Han poängterar även att radiolyssnandet idag står sig stabilt i Sverige, vilket visar på att radio som mediekanal fortfarande har stort förtroende hos publiken.

– Oberoende radio och public service bygger mycket på att inneha det här förtroendet, vilket sker genom att hålla en hög kvalitet på journalistiken. Det handlar till stor del om att utgöra en samlande kraft, istället för en polariserande som många människors medieflöde ofta är idag.

Mats Djurberg menar att radion under senaste åren till och med har fått en ännu större roll som oberoende kraft, mycket på grund av sociala mediers framväxt.

– När vi idag pratar om "alternativa fakta" är det viktigare än någonsin att enkelt ge tillgång till oberoende, faktagranskad information, så att vi inte bygger upp ett samhälle där man går in i skyttegravar.

Vilka utmaningar står radiomediet inför?

– Utmaningen är att fortsätta vara relevant, att fortsätta vara den här oberoende rösten och behålla tilltron hos allmänheten. Det ligger en professionell utmaning i att informationsflödet går allt snabbare, och mer och mer förväntas ske i livesändningar. Jag tror att det är viktigt att inte skena iväg allt för mycket, och fortsätta vara en plats för reflektion och analys. Snabbt är inte alltid bra.

Sveriges Radio uppmärksammar idag Världsradiodagen med ett direktsänt seminarium på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm kallat "Ordväxla med omsorg – hur kan samtalen på nätet räddas?"

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SR

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.