Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio/podd

Nya tillstånd för reklamradion

Publicerad: 30 september 2010, 08:11
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:37

Myndigheten för radio och tv utlyser 14 nya sändningstillstånd för reklamradio. – De ger med den ena handen och tar med den andra, säger MTG Radios vice vd Christer Modig.


Det finns i dag 89 lokalradiotillstånd fördelade på 38 sändningsområden och de kommersiella radiobolagen har länge efterfrågat fler områden för sina radiostationer. Nu får de gehör när Myndigheten för radio och tv utlyser 14 nya sändningstillstånd för analog kommersiell radio spridda över landet.

– Vi välkomnar beslutet, men jag kan inte låta bli att trilla in på problematiken med koncessionsavgifterna. Radiomarknaden har en ganska konstant andel av reklamkakan och nu kommer ytterligare 14 tillstånd att konkurrera om den, säger Christer Modig, programdirektör och vice vd på MTG Radio.

SBS Radios vd Staffan Rosell:

– Detär väldigt små områden med svaga sändareffekter så det här är inget som kommer att ändra radiolandskapet. De nya reglerna att man ska betala 8 års avgifter i förskott gör ännu mindre attraktiva.

MTG Radio och SBS Radio lägger ungefär 20 procent av sina intäkter på koncessionsavgifter för tillstånden och har länge kämpat för en sänkning. Nyligen fick de besked om att avgifterna ska sänkas med 12 miljoner kronor år 2012. För lite tycker Christer Modig, särskilt nu när ytterligare 14 tillstånd har tillkommit:

– De ger med ena handen och tar med den andra. I praktiken höjs koncessionsavgifterna. Med 14 nya tillstånd blir det plus till staten. Vi är inte så dumma att vi inte kan räkna.

MTG Radio är intresserade av att söka ytterligare tillstånd, men Christer Modig ser ännu hellre större sändningsområden och starkare effekter för de befintliga frekvenserna.

– Jag tror det blir svårt för icke-etablerade att komma in på de nya marknaderna på lång sikt. Det handlar om områden som är svåra att få att gå runt om man ska producera och göra allt lokalt, säger han.

Staffan Rosell:

– Vi har inte tagit ställning till om vi ska söka ännu.

Sista ansökningsdag för tillstånden är den 15 november och tillstånden börjar gälla tidigast den 1 februari nästa år.

Det här är första gången som de nya reglerna om slutet anbudsförfarande används. Det nya regelverket innebär också att tillstånden inte längre ställer krav på lokalt, egenproducerat innehåll.

Synnöve Almer

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev