Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio/podd

MTG till attack mot SR: "Kan bli ett politiskt misslyckande"

Publicerad: 9 april 2018, 07:10
Uppdaterad: 9 april 2018, 08:17

Foto: Janne Naess

"Bara genom att ställa riktiga krav kan politikerna hindra det som annars kan bli ett politiskt misslyckande", skriver MTG Radios Christer Modig i ett debattinlägg på DN.

Ämnen i artikeln:

MTG RadioSveriges Radio

SN


Efter det statliga  beslutet att omreglera den analoga kommersiella radion i Sverige löper alla nu gällande tillstånd ut den 31 juli 2018. Dagen därpå träder nya systemet med tre nationella radiotillstånd, och ytterligare 35 regionala tillstånd, i kraft.

Det är med det som utgångspunkt som Christer Modig, affärsområdeschef för radio på MTG Sverige, nu skriver ett debattinlägg på Dagens Nyheter.

Christer Modig är positivt inställd till omregleringen av radiomarknaden – men menar samtidigt att det hela "riskerar att bli ett politiskt misslyckande". Anledningen? Att privata radioaktörer kan komma att konkurreras ut av den statsfinansierade radion.

"Public servicebolagen har uppdrag direkt från våra politiker att ge Sverige ett utbud av radio- och tv-program vi annars inte skulle ha. Men tyvärr har public servicebolagen svårt att hålla sig undan från det utbud som privata företag redan tillhandahåller", skriver Christer Modig i debattinlägget.

Bland annat redogör han för hur vad han menar är Sveriges Radios kanalers kopiering av de kommersiella radioaktörernas koncept:

"Vi märker hur både P3 och P4 på ett närmast övertydligt sätt använder offentliga medel för att lära av oss och kopiera det som de kommersiella kanalerna gör. Det är svårt att se något annat syfte med detta än att maximera de egna marknads­andelarna", skriver Christer Modig och fortsätter:

"Bara genom att ställa riktiga krav kan politikerna hindra det som annars kan bli ett politiskt misslyckande: att vi privata radioaktörer betalar 1,3 miljarder till statskassan för att skapa mer mångfald i etern, men sedan konkurreras sönder av statsfinansierad radio".

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev