Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio/podd

MTG Radio satsar på DAB+

Publicerad: 15 maj 2009, 07:40
Uppdaterad: 6 december 2015, 16:31

För första gången finns en kommersiell aktör med i DAB+testerna. Men MTG Radio varnar också för att om inte tillståndstiderna för den analogen radion förlängs så vill MTG inte vara med i en fullskalig digitalradiosatsning.


Christer Modig, Cilla Benkö och Staffan Rosell. Sedan i onsdags vid klockan 10 sänder MTG Radio Bandit och Rix FM med digital teknik genom DAB+. Testet görs tillsammans med SR och SBS Radio med Teracom som projektledare. SBS sänder från start inte några av sina kanaler i nätet, som efter sommaren ska finnas i Stockholm, Uppsala och Gävle. SR har fyra kanaler i nätet.

-Vi upplåter en ny multiplex på tre orter och hoppas få ut ett 100-tal mottagare hos en testgrupp, säger Per Gunnarsson, produktchef på Teracom under Teracoms Radiopuls-seminarium.

Projektet ska ge en uppfattning om vad som behövs för att lyckas med digitalradio. DAB+ en är standard som används av flera andra europeiska länder, dock finns flera olika sätt att sända digital radio och EU har tagit fram en gemensam mottagarstandard där flera format inkluderas.

Den DAB-teknik som användes i Sveriges första försök med digitalradio fungerar inte tillsammans med den nya tekniken. De få DAB-mottagare som sålts i Sverige fungerar alltså inte i det nya DAB+ nätet.

De kommersiella aktörerna i Sverige stöder en satsning på ett specifikt digitalradionät men säger samtidigt att det inte är någon självklarhet.

-Om vi bara får fyraåriga tillstånd nu när relgerna för radiotillstånd görs om kommer vi inte satsa på digitalradio på det här sättet. Fyra år är alldeles för kort tid att jobba med, åtta åriga tillstånd är ett måste för att vi ska gå in i det här på allvar, säger Christer Modig, programdirektör på MTG Radio.

Han nämner radio över 3g-nät eller över vanligt bredband som alternativ till en utbyggnad av DAB-nät.

-Det är nu eller aldrig som gäller för den här typen av digitalradio, säger Christer Modig.

För SR är det en självklarhet att satsa på DAB-radio. -Vi har en beredskapskyldighet att kunna kommunicera med befolkningen, då går det inte att förlita sig på internet, säger Cilla Benkö, vice vd på SR.

Enligt henne måste staten även skjuta till mer pengar vid en övergång till digitalradio eftersom att den dubbelsändning tillsammans med FM-nätet som är nödvändig under en tid kostar pengar.

Ett digitalt radionätet ger utrymme för många flera kanaler än FM-nätet och öppnar bland annat för flera nationella kommersiella kanaler. BÅde MTG och SBS anser att det först och främst handlar om att göra alla nuvarande kanaler till nationella kanaler. Vad nätet ska fyllas med mer är osäkert.

-Det är svårt att säga vilken typ av kanaler som det finns en kommersiell affär i. Men det kommer finns många synergier för oss som redan har kanaler och därmed mindre kostnader att starta nya kanaler, säger Staffan Rosell, vd på SBS Radio.

Kommersiell sportradio är något som tidigare har nämnts hos de kommersiella bolagen.

-Vi har massor av sporträttigheter genom Viasat. TV och radiorättigheter säljs nästan alltid ihop. Nu säljer vi vidare till exempel hockey-vm till SR, säger Christer Modig.

Ola Eriksson

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.