Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio/podd

Miljöpartiet stoppar DAB-radion

Publicerad: 15 juni 2015, 07:30
Uppdaterad: 6 december 2015, 11:58

UPPDATERAD. Det blir ingen digitalradio i Sverige – MTG Radio riktar skarp kritik mot Miljöpartiets besked.


Ämnen i artikeln:

Miljöpartiet

Miljöpartiet vill stoppa DAB-radion. Det står klart efter partiets kongress, som hölls under helgen. Där beslutades att FM-bandet ska behållas, rapporterar Sveriges Radio.

Enligt Miljöpartiets kulturpolitiska talesperson Nicklas Malmberg innebär det att digitalradioprojektet inte kan genomföras.

– Ett kongressbeslut räcker naturligtvis för att stoppa det eftersom regeringen inte kan gå vidare med ett förslag som skulle gå helt emot ett kongressbeslut. I och med att MP har tagit ställning för att behålla FM-nätet så kommer FM-nätet att behållas så länge MP sitter i regering, säger Nicklas Malmberg till Ekot.

Enligt Ekot väntas inom kort ett besked från regeringen och kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP).

För de två kommersiella radiobolagen, MTG Radio och SBS Discovery Radio, är digitalradioprojektet enormt viktigt. Även Sveriges Radio är för ett införande av digitalradio.

Christer Modig, vd för MTG Radio, varnade nyligen för konsekvenserna om det inte skulle bli någon digitalisering av radion i Sverige.

– Radion går då mot sotdöden. Plattformen radio kommer att dö ut, sade han till Dagens Media i april.

I dag är han besviken.

– Jag är mycket förvånad över att Miljöpartiet går emot DAB-radion, som skulle ha en fjärdedel av energiförbrukningen jämfört med FM-nätet, säger Christer Modig till Dagens Media.

Rekommendationen från regeringens utredare Nina Wormbs, som presenterade sitt slutbetänkande i december 2014, var att FM-nätet skulle släckas 2022.

Andra remissinstanser samt Riksrevisionen har uttryckt skarp kritik mot DAB-radion.

Kritiken har bland annat gått ut på att alla befintliga radiomottagare, både i hem och i bilar, måste bytas ut.

– De radioapparaterna måste ändå skrotas om vi går på det här spåret. För då kommer det snart inte att finnas något intresse av att lyssna på radio, säger Christer Modig.

Han menar att radion inte kommer att kunna konkurrera med andra medieslag på grund av att utbudet är för litet.

– Sveriges stora problem är det klena utbudet. Vi får inte glömma att i orter som Jönköping, Karlstad och Östersund finns bara sex radiokanaler. Det är lika dåligt som när vi bara hade ettan, tvåan och fyran i tv.

Vad tycker du om Miljöpartiets besked?

– Det är tråkigt att de inte har satt sig in i frågan bättre. Jag tror att DAB-radion är en nödvändighet om radion ska kunna ha en chans i framtiden.

UPPDATERING:

Enligt kulturministerns pressekreterare ska kongressens beslut inte tolkas som att DAB-radio-projektet stoppas.

– Nej, det stämmer inte. Vi för samtal inom regeringen i den här frågan och återkommer med besked före semestern, säger Kristoffer Talltorp till tidningen Journalisten.

LÄS ÄVEN:

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Miljöpartiet

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev