Medierna kallade man "ökänd antisemit" – fälls

2011-05-30 13:28  

P1-programmet ”Medierna” fälls av Granskningsnämnden efter att ha kallat Johannes Wahlströms pappa Israel Shamir för ”ökänd antisemit”, utan att låta honom själv kommentera uppgifterna.

I en serie inslag har P1-programmet ”Medierna” granskat organisationen Wikileaks och dess svenska representation. I programmen berättas att den kontroversielle journalisten Johannes Wahlström varit den som förhandlat med svenska medier, och bestämt vilka som ska få tillgång till Wikileaks åtråvärda material.

I ett inslag berättade Medierna även om Johannes Wahlströms pappa Israel Shamir. Under rubriken ”Ökänd antisemit jobbar med Wikileaks” gör Medierna gällande att han har samma roll för Wikileaks i Ryssland som sonen Johannes Wahlström har i Sverige.

Nu fälls programmet av Granskningsnämnden för Radio och TV som anser att inslaget stred mot kravet på opartiskhet.

”I ett inslag i Medierna i P1 om Wikileaks beskrevs en namngiven person som en ökänd antisemit och upphovsman till ett antal antisemitiska uttalanden. Personen fick inte möjlighet att kommentera uppgifterna och enligt granskningsnämnden stred därför inslaget mot kravet på opartiskhet”, skriver nämnden i sitt beslut.

Granskningsnämnden fällde även ett inslag i Aktuellt som handlade om en rapport från Säkerhetspolisen om våldsbejakande islamistiska extremister i Sverige.  En statistisk uppgift var så missvisande att inslaget blev osakligt.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt