Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag25.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Radio/podd

Medierna kallade man "ökänd antisemit" – fälls

Publicerad: 30 Maj 2011, 11:28
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:09

P1-programmet ”Medierna” fälls av Granskningsnämnden efter att ha kallat Johannes Wahlströms pappa Israel Shamir för ”ökänd antisemit”, utan att låta honom själv kommentera uppgifterna.


Ämnen i artikeln:

Sveriges RadioP1Medierna

I en serie inslag har P1-programmet ”Medierna” granskat organisationen Wikileaks och dess svenska representation. I programmen berättas att den kontroversielle journalisten Johannes Wahlström varit den som förhandlat med svenska medier, och bestämt vilka som ska få tillgång till Wikileaks åtråvärda material.

I ett inslag berättade Medierna även om Johannes Wahlströms pappa Israel Shamir. Under rubriken ”Ökänd antisemit jobbar med Wikileaks” gör Medierna gällande att han har samma roll för Wikileaks i Ryssland som sonen Johannes Wahlström har i Sverige.

Nu fälls programmet av Granskningsnämnden för Radio och TV som anser att inslaget stred mot kravet på opartiskhet.

”I ett inslag i Medierna i P1 om Wikileaks beskrevs en namngiven person som en ökänd antisemit och upphovsman till ett antal antisemitiska uttalanden. Personen fick inte möjlighet att kommentera uppgifterna och enligt granskningsnämnden stred därför inslaget mot kravet på opartiskhet”, skriver nämnden i sitt beslut.

Granskningsnämnden fällde även ett inslag i Aktuellt som handlade om en rapport från Säkerhetspolisen om våldsbejakande islamistiska extremister i Sverige.  En statistisk uppgift var så missvisande att inslaget blev osakligt.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Sveriges RadioP1Medierna

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.