Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio/podd

Mattsson Helin läggs ned

Publicerad: 21 december 2015, 10:26
Uppdaterad: 21 december 2015, 11:03

Efter jobbytet till SVT – Jan Helin drar sig ur podden Mattsson Helin.


Ämnen i artikeln:

Thomas MattssonJan Helin

Det var förra veckans stora nyhetsbomb i branschen. Aftonbladets publisher Jan Helin går till SVT, där han blir programdirektör med ansvar för nyheter, sport, samhälle, dokumentär, barn och unga samt minoriteter.

I skuggan av den omvälvande nyheten, där en mediechef som tidigare kritiserat public service för dess påverkan på den kommersiella mediemarknaden nu värvas till SVT, hängde en annan fråga i luften.

”Vad händer med podden Mattsson Helin?”, var det många medienördar som frågade sig.

Jan Helin som tycktes ha förberett sig väl för i stort sett alla tänkbara frågor kring jobbytet var svarslös när Dagens Media frågade om det.

– Haha. Jag har inte tagit ställning till det och har inte diskuterat det med Thomas, sade han till Dagens Media i tisdags.

Sedan dess har han funderat.

Beslutet meddelades i söndagens utgåva av Mattsson Helin. Jan Helin drar sig ur – och splittrar därmed podduon som sedan 2013 varje vecka har levererat poddar om mediemarknaden sett ur de båda konkurrerande kvällstidningarnas perspektiv.

– Det är ändå Expressen/Aftonbladet som har varit dialektiken och spänsten i det här. Det blir fel tycker jag, inte minst gentemot den som sen ska efterträda mig, att ha en företrädare som sitter och pladdrar och tycker en massa. Det känner jag mig inte riktigt bekväm med, säger Jan Helin i podden.

Thomas Mattsson öppnar dock för att Jan Helins efterträdare kan ersätta honom. Framtiden är i nuläget oklar.

Klart står att Mattsson Helin i sin nuvarande form läggs ned. Ett sista avsnitt, som blir nummer 145 i ordningen, planeras.

– Vi måste ha någon slags ”grande finale” på podden, säger Jan Helin.

Podduon, som ibland kritiserats för sina långa avsnitt, funderar lite skämtsamt på ett 24-timmarspogram.

Thomas Mattsson konstaterar att det finns en hel del frågor att avhandla, bland annat om Jan Helins tidigare uttalande kring public service. Möjligen kan lyssnarna se fram emot en grillning.

– Du har ju redan börjat moonwalka baklänges i public service-debatten och pratat om att du ska ompröva dina åsikter. Det finns en hel del att prata om, säger Thomas Mattsson i podden.

När de båda chefredaktörerna startade podden Mattsson Helin 2013 markerade det något av en ny era mellan kvällstidningarna. Den tidigare stridsyxan, där kvällstidningarna ofta bråkade om upplagor, grävdes ned. Något som speglar den nya mediemarknaden där de farligaste konkurrenterna bedöms vara globala bolag som Facebook och Google, snarare än inhemska konkurrenter.

På Twitter sörjer flera i branschen nedläggningsbeskedet.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Thomas MattssonJan Helin

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev