Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Radio/podd

Mats Svegfors: ”Orimligt att dödskallemärka vissa frågor”

Publicerad: 24 februari 2015, 08:52
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:12

Den tidigare SR-chefen Mats Svegfors kritiserar Sveriges Radios beslut att klippa bort frågan om judars ansvar för antisemitismen.


Ämnen i artikeln:

Studio EttSveriges Radio

Det var i tisdags som Studio Etts programledare ställde frågan till Israels ambassadör Isaac Bachman.

”Har judarna själva något ansvar för den växande antisemitismen som vi nu ser?”, frågade programledaren och fick direkt mothugg av ambassadören.

Frågan, som upprepades ett antal gånger, orsakade även en omedelbar lyssnarstorm.

Studio Ett och Sveriges Radio bad direkt om ursäkt för frågan, som ansågs skuldbelägga judar. Segmentet klipptes även bort från webbversionen av programmet, vilket har beskrivits som en högst ovanlig åtgärd.

Sveriges Radios tidigare vd Mats Svegfors kritiserar nu Sveriges Radios agerande.

”Den israeliska ambassadören lyckades med bedriften att förklara tilltagande europeisk antisemitism med att det numera finns så många muslimer i Europa. Det hade varit rimligare att klippa bort vad ambassadören tyckte än vad Helena Groll frågade”, skriver han i ett debattinlägg som publicerades i Dagens Nyheters kulturdel i dag.

Debattexten publicerades även på nätet under måndagseftermiddagen.

Mats Svegfors menar att det i sak är ”hårresande” att göra judar kollektivt ansvariga för den politik som staten Israel driver.

”Men det hindrar inte att tankefiguren finns och är alltför vanlig. Det är då inte orimligt att ta fram och demontera den. Orimligt är dock att börja dödskallemärka vissa frågor”, skriver han.

Mats Svegfors för vd för Sveriges Radio 2009-2012. Han har även ett förflutet som chefredaktör för Svenska Dagbladet.

I en intervju med Dagens Media förklarade Anne Lagercrantz, chef för Ekot, bakgrunden till Sveriges Radios ovanliga beslut.

LÄS ÄVEN:

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Studio EttSveriges Radio

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.