Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag28.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Radio/podd

Kulturdepartementet: Diskussionen har landat fel

Publicerad: 20 December 2010, 14:01
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:27

Striden om förhandsprövningen rasar – och har nu engagerat 30 000 personer på Facebook. Dagensmedia.se reder ut vad regeringens beslut egentligen innebär.


I torsdags presenterade kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth regeringens beslut om förhandsprövningen för public servicebolagens tjänster.

Fyra dager senare har en hätsk debatt blossat upp – påeldad av Sveriges Radios vd Mats Svegfors som anklagar regeringen för att bryta mot yttrandefrihetsgrundlagen, samt en KU-anmälan från Vänsterpartiets Wiwi-Anne Johansson.

På Facebook har över 30 000 personer gått med i ett ”upprop” mot förhandsprövningen.

Där har många dock missförstått innebörden av regeringens beslut och tolkat det som att regeringen ska utöva inflytande över programinnehållet.

– Diskussionen har landat lite knepigt. Vi måste tydliggöra att detta inte handlar om granskning av innehåll, säger Erik Kristow, politiskt sakkunnig hos kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

Grunden till att förhandsprövningen införs finns i ett EU-direktiv. Riksdagen klubbade redan under 2009 att förhandsprövningen ska införas i Sverige.

Bakgrunden är att radio- och tv-avgiften räknas som statligt stöd enligt EU:s regelverk, vilket anses kunna snedvrida konkurrensen.

Det som regeringen i torsdags beslutade var hur granskningen av nya tjänster ska gå till i praktiken.

Nyheten var att en självständig myndighet, Myndigheten för radio och tv, ska sköta en del av granskningen.

– Systemet för förhandsprövning gäller sedan 2010. Det som tydliggörs nu är modellen för hur det ska gå till, säger Erik Kristow.

Förhandsprövningen gäller för alla nya ”programtjänster eller andra tjänster av större betydelse”. Främst väntas förhandsprövningen få effekter på nya nätburna plattformar.

Processen kommer i stora drag gå till såhär:

• Public serviceföretaget lämnar in en beskrivning av den nya tjänsten till Myndigheten för radio och tv

• Synpunkter från aktörerna på mediemarknaden om hur tjänsten påverkar konkurrenssituationen hämtas in.

• Regeringen fattar beslut om tjänsten får lanseras eller inte.

• Processen ska ta tre månader.

Erik Kristow framhåller att kritik mot modellen har riktats både från Public service-föreretagen och från de kommersiella aktörerna, främst via TV4 och Tidningsutgivarna, TU. Regeringens mål har varit att hitta en medelväg.

– Detta är en normal prövning av statsstöd som är gemensam för hela EU. Jämfört med andra länder är Sveriges system mer tillåtande för Public servicebolagen. Vi ligger nära EU:s miniminivå.

Dagensmedia.se har sökt Lena Adelsohn Liljeroth, som ska återkomma med en kommentar.

Hennes debattartikel från i torsdags finns att läsa här. Regeringen tvingades under fredagen att gå ut med ett förtydligande om förhandsprövningen som finns att läsa här.

Under måndagseftermiddagen ska kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth möta Sveriges Radios vd Mats Svegfors i en debatt i P1:s Studio Ett.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.