Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag14.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Radio/podd

Kritiserade MTG:s gubbighet – fick MTG-jobb

Publicerad: 5 April 2011, 12:26
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:14

Pr-konsulten Lina Thomsgård angrep den manliga dominansen i MTG Radios nya pratkanal Radio1. Det hela slutade med att MTG gav henne ett eget program.


Ämnen i artikeln:

MTG RadioRadio1

Igår var det premiär för MTG Radios nya pratradiokanal, Radio1. Kommersiell pratradio har hyllats av mediebyråerna – men samtidigt fick MTG ta emot en skur av kritik för att man inte lyckats hitta en enda kvinnlig programledare.

– Vi jagar tjejer, men de är inte alltid beredda att ta steget, sa programdirektören Christer Modig till Dagens Nyheter.

Ett argument som retade upp bland andra SvD:s krönikör Rebecka Åhlund.

"Skyll inte ifrån dig, Christer Modig, du vet bara inte hur man letar... Ni är bara omoderna och dåliga på ert jobb. Er trötta stil geggar ner den nya radiokanalens varumärke redan innan sändningarna börjat", skrev hon i en krönika i dag.

En annan som reagerat är pr-konsulten och Rättviseförmedlingens grundare Lina Thomsgård, som uppmanat sina medlemmar att lämna in förslag på kvinnliga programledare till Radio1.

– Vi noterade att MTG bara hade män och vi samlade ihop en lång lista på kvinnor som vi tror skulle kunna ta ställning, eftersom det var det som MTG saknade. Jag mejlade listan igår till MTG, säger LIna Thomsgård till dagensmedia.se.

Hon blev då inbjuden som gäst till Robert Aschbergs talkshow i Radio1, där hon upprepade kritiken. Det slutade med att hon erbjöds jobb som programledare i kanalen.

– Aschberg frågade mig om jag ville ha ett jobb, och jag svarade ja. Premiären är redan imorgon, säger Lina Thomsgård.

Om det blir fler program är inte klart.

– Jag tror att det måste till ett jättebra program för att det ska blir fler. Och om de vill att jag stannar kvar ska Robert Aschberg få äta upp sitt påståeende om att kvinnor inte kan förhandla.

Programmer heter "Tacka ja" – samma namn som den kampanj Rättviseförmedlingen nu genomför har. Syftet är att få fler kvinnor att tacka ja till erbjudanden när de väl får dem.

– Vi har under ett års tid försökt utrota ursäkten ”de finns inte” genom våra listor. Nu tar vi upp föreställningen att kvinnor i högre utsträckning än män väljer att tacka nej till förfrågningar från medierna, säger Lina Thomsgård.

Martin Schori

Ämnen i artikeln:

MTG RadioRadio1

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.