Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag06.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Radio/podd

Kritik mot P3:s valsatsning

Publicerad: 13 Augusti 2014, 06:43
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:31

Ledarsidorna i DN och Expressen går till hårt angrepp mot valbevakningen i Sveriges Radio P3.


Ämnen i artikeln:

P3Dagens Nyheter

Just nu pågår P3:s valsatsning för fullt. Hela veckan livesänder kanalen från Kulturhuset i Stockholm, och idag kommer bland annat Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att höras i sändningarna.

Elsa Kugelberg, ledarskribent på Dagens Nyheter, kritiserar idag hur P3 hanterar sitt uppdrag. Under rubriken "Bebisspråk i allmänhetens tjänst" skriver hon:

" Försöken att nå ut till de yngre är ofta så desperata att man får ont i själen, och lär få äldre lyssnare att byta frekvens. I kanalens stora webbsatsning inför valet kan man testa vilket 'politiskt djur' man är.

Gulligt! Detta måste vara för riktigt små barn, är den första – men felaktiga – tanken. För samtidigt som tilltalet är infantilt och ambitionen att vara 'skön' förtvivlad, är testet i sak på hög nivå. Läsaren förväntas ha koll på, och en inställning till såväl TPB och IPCC som nätneutralitet. På frågan om jobbskatteavdrag ska man välja en passande smiley, medan man i partiquizzets försvarsfråga kan svara: '…Putin är fan knäpp'.

Detta försök är behjärtansvärt – public service ska folkbilda, och det säger sig själv att det inte går om ingen lyssnar. Men den förvirrade blandningen av trams och allvar slår fel. Man lyckas varken vara 'skön' eller verka intelligent."

Förra veckan kom liknande kritik från Expressens ledarskribent Malin Siwe, som konstaterade att kanalen "fördjupar fördumningen".

" Att vara nere med kidsen är att göra sig löjlig, ungdomar har alltid tyckt det är piiinsamt när föräldrar ger sig på tonårsslang och lärare som gör det får ingen respekt alls. Kära P3, det får inte vuxna journalister som leker fjortis heller. Visa vad ni kan så ska ni se att lyssnarna lär sig", skrev Malin Siwe.

 

Simon Andrén

simon.andren@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

P3Dagens Nyheter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.