onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio/podd

"Konkurrensen om vår tid ökar"

Publicerad: 13 augusti 2010, 06:00
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:42

SBS Radio och MTG Radio-cheferna om varför färre svenskar lyssnar på deras kanaler.

Ämnen i artikeln:

SBS RadioChrister ModigStaffan RosellMTG RadioBandit Rock

MS

Martin Schori


Reklamradion tappar lyssnare, enligt den senaste Sifo Radioundersökningen. Därmed fortsätter den kommersiella radions kräftgång. MTG Radios programdirektör Christer Modig tror att ökad konkurrens från Sveriges Radio kan vara en av anledningarna.

– Vi kan inte sticka under stolen med att vi har ökat reklamvolymen, och då blir ett reklamfritt alternativ en konkurrensfördel. Även om P3 på morgonen pratar mycket så hinner de med en åtta-nio låtar i timmen medan Rix Morronzoo hinner med fem. Så såg det inte ut förut, säger han till Dagensmedia.se.

Staffan Rosell, vd på SBS Radio, säger att lågkonjunkturen ligger bakom lyssnartappet.

– De bistrare tiderna har gjort att reklamradion inte haft lika mycket resurser att lägga på att marknadsföra sig, säger han.

Branschbedömare brukar ibland nämna Spotify som en stark konkurrent till reklamradion. En teori som Christer Modig inte ger mycket för.

– Spotify är inte ens i närheten av att vara den största streamingtjänsten som till exempel Youtube. Om Spotify ska leva på reklam hamnar de i samma situation som reklamradion, säger han.

Staffan Rosell ger dem dock halvt rätt.

– Nöjesutbudet online har aldrig varit större än nu, med SVT Play, Spotify och smarta mobiler, som alla konkurrerar om människors tid. Men jag tror att Spotify kanske framför allt ersätter den egna stereon, säger han.

Den radiokanal som gick sämst i mätningen är Lugna Favoriter, som MTG nyligen valt att byta ut mot Bandit på alla marknader utom i Stockholm.

– Vi har haft problem att klara av både storstaden och landsort. De i Umeå har kanske inte lika mycket behov av stillsam musik som de i Stockholm. Nu satsar vi på Lugna Favoriter i huvudstaden, säger Christer Modig.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev