Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio/podd

"Kaliber" i P1 är "Årets förvillare"

Publicerad: 7 januari 2016, 13:42
Uppdaterad: 7 januari 2016, 13:51

SR:s ”Institutet” har utsetts till "Årets folkbildare" medan ”Kaliber” får den mindre smickrande utmärkelsen "Årets förvillare".


Ämnen i artikeln:

SR

Föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF) utser varje år "Årets folkbildare" och "Årets förvillare" i syfte att ”bekämpa felaktiga föreställningar som förekommer i frågor som kan avgöras vetenskapligt”.

Tidigare i veckan rapporterade Journalisten felaktigt att Dagens Nyheter och Peter Wolodarski utsetts till ”Årets förvillare”, men uppgifterna kom från ett falskt pressmeddelande i syfte att få föreningen VoF att sluta ge ut dessa priser.

Nu har de riktiga pristagarna utsetts.

I år går båda utmärkelserna till Sveriges Radio. Programmet ”Insitutet” i P3, som nu lägger ner efter fem år, utses till "Årets folkbildare" med motiveringen att man ”med programledarna Karin Gyllenklev och Jesper Rönndahl i spetsen har visat hur man med humor som verktyg kan nå ut med vetenskap till en bredare publik. Med en innovativ och respektlös attityd har man närmat sig ett stort antal vetenskapliga ämnen på ett charmigt och engagerande sätt.”

Det mindre smickrande antipriset ”Årets förvillare”, som förra året gick till TV4:s ”Nyhetsmorgon”, går i år till ”Kaliber” – P1:s program för grävande journalistik – med motiveringen att man i ”programmet ’Om en utlovad granskning som aldrig blev av’ gett lyssnarna intrycket att det finns avsevärda risker för allvarliga biverkningar av vaccinet mot humant papillomvirus. Genom att sända ett vinklat program och undanhålla forskningsrön riskerar programmet att medverka till att människor avstår från vaccination.”

Programmet om HPV-vaccinet sändes tre dagar före Europeiska läkemedelsmyndigheten kom med sin vetenskapliga rapport som slog fast att det inte finns några vetenskapliga belägg för ett samband mellan HPV-vaccinet Gardasil och det ovanliga syndromet POTS – ett publiceringsbeslut som tidigare har kritiserats i SR:s ”Medierna”.

– Det programmet spred en del osanningar och myter kring vaccin. Om vaccin har biverkningar eller inte är inte en åsiktsfråga. Det är viktigt att uppmärksamma när det florerar felaktigheter i frågor som kan avgöras vetenskapligt. Kaliber är ett program som i mina ögon ofta är väldigt bra så det är synd att ett sådant program gör ett sådant klavertramp och sedan inte går ut med en rättelse, säger Linda Strand Lundberg, ordförande i VoF, till Dagens Media.

Två år i rad har ”Årets förvillare” varit ett medieföretag. Varför?

– Det är ofta massmedia som får mest genomslag. Det sprids mycket konstigheter i sociala medier men då är det ingen större aktör bakom och vi har inget intresse av att peka ut enskilda.

Har medierna blivit sämre?

– Det här kanske snarare visar att media fortfarande har ganska stor slagkraft trots att vi lever i ett modernare internetsamhälle. Det är både positivt och negativt. Här har vi ju fokuserat på ett enda program av en årsproduktion, men man blir ännu mer kritisk när det är någon som ofta göra ganska bra program, som ”Kaliber”. Public service har ett gott rykte när det kommer till frågor som kan avgöras vetenskapligt.

VoF har delat ut priserna sedan 1987.

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SR

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.