Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio/podd

Hon blir ny programledare på SR

Publicerad: 21 juli 2016, 11:32
Uppdaterad: 21 juli 2016, 11:34

Välkänt nyhetsankare från Syrien gör premiär som programledare för arabiskspråkig talkshow.


Ämnen i artikeln:

SR

Imorgon gör Rowa Alkhatib premiär som ny programledare för Sveriges radios arabiskspråkiga talkshowen ”Talkshow bl arabi بالعربي”.

Tidigare har hon varit nyhetsankare på Syriens officiella tv-kanal Syrien TV och nyhetsuppläsare i radio. Efter revolutionen upplevde hon att journalisterna blev alltmer styrda och att det var svårt att få rapportera objektivt. Så hon bestämde sig för att fly ifrån sitt hemland Syrien och kom till Sverige 2014.

Tillsammans med Youtubekändisen Mahmoud Bitar kommer de nu leda Talkshow bl arabi .بالعربي.

De båda träffades när Rowa Alkhatib under sin flykt från Syrien arbetade som journalist i Turkiet. Även han har varit på flykt från Syrien och har med sina humoristiska videoklipp om livet som en flykting gjort sig känd på sociala medier. Hans Youtube-kanal har tolv miljoner visningar och han har en halv miljon följare på Facebook. Mahmoud Bitar har lett programmet sedan i våras.

Programmets fokus ligger i att nå ut till arabisktalande nyanlända. I talkshowen kommer de ta de upp aktuella samhällsfrågor, problem som immigranter kan möta i Sverige och sådant som är nytt och annorlunda i det nya landet.

Rowa Alkhatib har även arbetat på Russian Today och programlett arabiskspråkiga webnyhetssändningar för Katrineholms-Kuriren.

Talkshow bl arabi بالعربي sänds fredagar kl. 16.30-17.00 i P2 och släpps samma dag som podd.

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SR

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev