Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag26.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Radio/podd

Hård kritik mot regeringen

Publicerad: 16 December 2010, 12:04
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:27

Sveriges Radios ledning till attack mot regeringens beslut om förhandsprövning av public service-tjänster, som klubbades i dag. Enligt radiocheferna strider beslutet mot grundlagen.


– Vi är mycket kritiska mot regeringens beslut att införa en helt ny prövningsordning för tillkommande programtjänster i public service. Vår kritik gäller både det formella och det reella, säger Mats Svegfors och Cilla Benkö, vd respektive vice vd för Sveriges Radio, i ett skriftligt uttalande.

Beslutet innebär, enligt radiocheferna, att SVT, UR och SR måste gå till regeringen med nya större programidéer. Något som både inskränker yttrandefriheten samt kan leda till att de kommersiella aktörerna stjäl deras idéer.

– Fortsättningsvis ska vi begära regeringens tillstånd om vi ska göra något riktigt nytt och slagkraftigt. Radio och tv-myndigheten ska skicka ut vår verksamhetsidé på remiss till de kommersiella aktörerna på marknaden innan vi kan lansera tjänsten. Det kommer att ta flera månader innan vi får ett beslut. Under den tiden kan kommersiella aktörer rakt av ta vår idé och genomföra den innan vi har haft en chans att göra det själva, säger Cilla Benkö och Mats Svegfors, som hävdar att regeringes beslut kommer efter påtryckningar från kommersiella mediebolag.

Även Socialdemokraterna går till hårt angrepp mot regeringen.

- Regeringens beslut idag om "förhandsprövning" av SVTs och SRs tjänster är mycket allvarligt. Det är över huvud taget högst tveksamt att göra en politisk förhandsprövning av vad oberoende public service går ut med. De borgerliga bör hålla fingrarna borta från public service, säger ordföranden för riksdagens Kulturutskott, socialdemokraten Berit Högman, i ett pressmeddelande.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.