Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag03.06.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Radio/podd

”Har klarat oss förvånansvärt jäkla bra”

Publicerad: 21 Januari 2013, 12:07
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:58

MTG Radios vd Christer Modig om att konkurrenten är nästan dubbelt så stor.


Ämnen i artikeln:

SBS RadioChrister ModigMTGSBSMTG Radio

Som dagensmedia.se tidigare i dag berättat offentliggjordes för första gången resultaten från Sifos nya radiomätning PPM.

Det är även de första siffrorna som visar styrkeförhållandet mellan de två konkurrerande kommersiella radioaktörerna SBS Radio och MTG Radio efter att SBS tagit över ansvaret för programinnehåll och reklamförsäljning för samtliga NRJ-stationer.

Reslutatet: MTG Radio har en marknadsandel på 34,5 procent, medan SBS Radio lägger beslag på 65,5 procent av det kommersiella radiolyssnandet.

– Tacka fan för det, de har 74 av 103 sändningstillstånd, säger Christer Modig, vd för MTG Radio, till dagensmedia.se och fortsätter:

– Vi har klarat oss förvånandsvärt jäkla bra, speciellt när det gäller Rix FM. VÅrt fokus nu är att vinna varje på marknad på de orter där vi finns.

Christer Modig låter sig alltså inte nedslås av siffrorna, samtidigt som han konstaterar att SBS har lyckats skaffa sig en mycket dominerande ställning på marknaden.

När NRJ-affären var ett faktum förutspåddes att SBS skulle bli dubbelt så stor som närmaste konkurrenten MTG. MTG svarade med att anmäla saken till Konkurrensverket så samarbetet ansågs vara ett steg mot monopol på marknaden.

– Vi har påtalat detta ända sedan NRJ-affären offentliggjordes. Det snedvrider fullständigt konkurrensen på marknaden, säger Christer Modig.

Konkurrensverkets utredning pågår fortfarande, enligt Christer Modig. För MTG Radio ligger nu fullt fokus på att bygga kanalens starkaste varumärke Rix FM.

– Där blev det något av ett jubel här på kontoret när vi såg siffrorna. Trots att Mix Megapol har nästan det dubbla antalet stationer står sig Rix FM väldigt bra.

Rix FM når en daglig räckvidd på 1 047 000 lyssnare. Samma siffra för Mix Megapol är 1 240 000 lyssnare.

Staffan Rosell, vd för SBS Radio glädjs åt bolagets dominans.

– Siffrorna ser ut ungefär som vi hade förväntat oss. Men de visar att lyssnarna på de orter ute i landet där NRJ är nya har hittat stationen väldigt snabbt. Det är glädjande, säger han.

Hur ser ni på Sveriges Radios stora dominans?

– Det som är glädjande i de nya siffrorna är att räckviddssiffrorna för i stort sett samtliga stationer går upp, vilket innebär att det totala radiolyssnandet historiskt sett har varit större än vad vi har trott.

Men den kommersiella radions andel av lyssnandet har krympt, inte sant?

– Man ska ta det försiktigt när man analyserar dessa siffror eftersom det bara har gått två veckor. Men det ser ut som att Sveriges Radios lyssnarandel är större än tidigare.

– Samtidigt tävlar vi inte om hela gruppen lyssnare, utan vi tittar mer på åldrarna 20-50 år. Då ser det inte ut på det sättet. Sveriges Radio har en enorm dominans i befolkningen över 50 år.

Bland Sveriges Radios kanaler är P4 den verkliga giganten, med en marknadsandel på över 55 procent av det totala radiolyssnandet. Staffan Rosell lyfter gärna fram att Mix Megapol är lika stor som P3 mätt i daglig räckvidd.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.