Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio/podd

Här är sommarpratarna som engagerar mest

Publicerad: 21 augusti 2017, 09:09
Uppdaterad: 21 augusti 2017, 12:21

Handbollsspelaren och opinionsbildaren Linnéa Claeson är den sommarpratare som fått flest reaktioner i sociala medier. Foto: Mattias Ahlm, Sveriges Radio

Programchef Bibi Rödöö tycker att det har varit en stark årgång av Sommar i P1. Här är de sommarprat som blivit mest lyssnade 2017 – och de som väckt mest engagemang i sociala medier.


Ämnen i artikeln:

P1Sveriges Radio

I samband med att skådespelaren Stina Ekblad igår söndag avslutade årets Sommar i P1 har Sveriges Radio tagit fram listor över de program som blivit mest lyssnade och som väckt mest engagemang i sociala medier.

Bibi Rödöö, som varit programchef för Sommar i 21 år, är mycket nöjd med årets omgång.

– Det var varit en väldigt, väldigt bra årgång. På presskonferensen när vi avslöjade årets sommarpratare sade jag att jag hoppades att det skulle bli ett år där värdarna gjorde avtryck och där sommarprogrammen startar samtal i efterhand, säger hon till Dagens Media och fortsätter:

– Vi har ju en stor, brokig skara sommarvärdar, liksom en stor, brokig skara lyssnare. Det gör att Sommar i P1 faktiskt är viktig för demokratin, vilket må vara stora ord, men jag står för det. Vi är en lägereld. Linnéa Claesons sommarprat till exempel – det gjorde att folk började diskutera, det skapade ringar på vattnet.

Handbollsspelaren och opinionsbildaren Linnéa Claeson är också den som fått flest reaktioner i sociala medier, medan det mest lyssnade programmet i direktsändning är journalisten Janne Josefssons. Operasångaren Rickard Söderberg toppar listan över poddlyssning.

– Det här är tre starka röster som påtalar saker, som driver och har åsikter. De har levt och grundar sina åsikter i saker som de har upplevt, vilket skapar tankar och diskussioner hos lyssnarna i efterhand, säger Bibi Rödöö.

Bibi Rödöö har varit programchef för Sommar i P1 i 21 år. Foto: Mattias Ahlm, Sveriges Radio

Hon tycker att det är särskilt kul att både Linnéa Claeson, 25, och Dagny Carlsson, 105, finns på topplistan över de sommarprat om engagerat publiken mest i sociala medier.

– Det är ju helt underbart – det skiljer 80 år mellan dessa två som båda delar med sig av upplevelsen av att vara kvinna i sin egen tid.

Hur ser utvecklingen för Sommar i P1 ut?

– Sommar i P1 går på tvärs av annan media, där allt går snabbare och är kortare. I snabbhetens tecken är det som idag publiceras i media inte alltid helt grundat i verkligheten – snabba åsikter skapar snabba reaktioner. Det som är fascinerande med Sommar i P1 är att det är ett långt program, i en traditionell kanal, där vi faktiskt inte tappar lyssning från förra året, vi ligger på samma nivå. Och den ökande efterhandslyssningen ökar fortsatt, vi är Sveriges största podd.

Det har även skett en utveckling när det kommer till innehållet, säger Bibi Rödöö.

– Historierna är mer angelägna idag än tidigare. Oavsett om det är Lisa Ekdahl som berättar om sin pappas död eller en internetforskare som berättar om sin forskning, så handlar det om att dela med sig av sin kunskap och sina erfarenheter. Ska samhället utvecklas gäller det att lyssna på andra människor och ta in deras kunskap – just där är Sommar i P1 idag en viktig källa.

I år ruckade SR på klockslaget 13.00, vilket innebar att lyssnarna kunde lyssna på poddversionen av Sommar när det passade dem bäst under dagen. En uppskattad förändring, enligt Bibi Rödöö.

– Det är många som har hört av sig och tackat för att det funnits möjlighet att få in lyssningen där det passar under dagen.

Sommar i P1 i topplistor:

Mest lyssnade, direktsändning (FM och digitalt)  

1. Janne Josefsson, journalist 2. Dagny Carlsson, bloggare 3. Per Gessle, musiker, sångare, låtskrivare 4. Sarah Sjöström, simmare 5. Richard Tellström, etnolog, måltidsforskare  

Källa: Kantar-Sifos radioundersökningar.

Mest lyssnade, poddlyssning

1. Rickard Söderberg, operasångare 2. Janne Josefsson, journalist3. Per Gessle, musiker, sångare, låtskrivare 4. Linnéa Claeson, handbollsspelare, opinionsbildare 5. Sarah Sjöström, simmare

OBS: hur länge programmen har funnits tillgängliga som podd påverkar vilka som hamnar högst på listan.  

Källa: Google Analytics (egna plattformar) samt data Itunes Podcast Manager. 

Flest reaktioner i sociala medier (Facebook)

1. Linnéa Claeson, handbollsspelare, opinionsbildare 2. Tommy Ivarsson, entreprenör, Lyssnarnas Sommarvärd 3. Magda Gad, journalist 4. Rickard Söderberg, operasångare 5. Dagny Carlsson, bloggare

Källa: Sharedcount.

Mest spelade låtar

Följande fyra låtar har spelats totalt tre gånger vardera:  Euphoria – Loreen Feeling Good – Nina Simone Fight Song – Rachel Platten Humble – Kendrick Lamar

Endast 14 av totalt över 560 låtar har spelats två gånger.

Mest spelade artister

1. PJ Harvey – 11 gånger2. Nina Simone – 9 gånger3. The Beatles och Abba – 7 gånger vardera4. Coldplay och David Bowie – 6 gånger vardera5. Eva Dahlgren – 5 gånger

10 av 11 låtar med PJ Harvey spelades i Lisa Langseths Sommar.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

P1Sveriges Radio

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.