Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera


Radio/podd

Här är branschens nya poddvaluta

Sveriges Annonsörer lanserar nya "Poddindex" – en branschgemensam topplista över räckvidden för de flesta av Sveriges mest lyssnade poddar.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se


Publicerad: 15 November 2017, 14:31
Uppdaterad: 15 November 2017, 15:05

Ämnen i artikeln:

Sveriges AnnonsörerP3MTGBauer Media GroupKia-index

De podcasts som vill bli certifierade på Poddindex kommer att kunna bli det på ungefär samma sätt som sajter kan ansluta sig till Kia-index, man kommer att kunna ansluta sig två gånger per år och man godkänns av ett certifieringsteam. Bild: Wikimedia commons

För drygt ett år sedan lanserade Sveriges Annonsörer rekommendationer kring podcastmätningar.

Nu tas nästa steg, när man med den nya mätningen Poddindex presenterar faktiska siffror för räckvidd per podcast. Mätningen blir en del av Kia-index.

Poddindex kommer varje vecka att presentera en aktuell topplista över de flesta av Sveriges mest lyssnade poddar. Den första listan toppas av P3 Dokumentär, följd av P1 Dokumentär.

De podcasts som vill bli certifierade på Poddindex kommer att kunna bli det på ungefär samma sätt som sajter kan ansluta sig till Kia-index, man kommer att kunna ansluta sig två gånger per år och man godkänns av ett certifieringsteam.

– Det finns i dag en osäkerhet kring podcasts och hur många faktiska lyssnare de faktiskt har. Det vill vi råda bot på med Poddindex. Vi vill göra det lättare för annonsörer att göra välgrundade beslut när det kommer till var de ska välja att placera sina annonsinvesteringar i det nya heta mediet. Man kommer se faktiska tal i form räckvidd, tvättad från robotar och multipla nedladdningar med data som är validerad och granskad, säger Anders Ericson, vd på Sveriges Annonsörer, i ett pressmeddelande.

Poddindex har framtagits gemensamt av Sveriges Radio, MTG Sverige, Acast och Bauer Media.

Arbetet har letts av Carl Wåreus, Head of Partners/Agencys på Google samt Peter Mackhé, chef för Kia-index.

Alla som är listade på Poddindex har varit med i en certifieringsprocess för att få sin data granskad och validerad, siffrorna avser faktisk räckvidd hos svenska podcasts.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Missa ingenting från Dagens Media! Prenumerera på vårt nyhetsbrev helt gratis!

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.