Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio/podd

"Eva Hamilton vill i praktiken lägga ned UR”

Publicerad: 22 januari 2013, 07:23
Uppdaterad: 6 december 2015, 13:58

UR-chefen Erik Fichtelius ser Eva Hamiltons förslag som ett sätt att försöka ”ta över” Utbildningsradion.


Ämnen i artikeln:

Sveriges RadioSVTEva HamiltonUR

I dag presenterar SVT sitt remissvar till den pågående public service-utredningen. I en artikel på DN Debatt, samt i ett pressmeddelande, levererar SVT:s vd Eva Hamilton ett nytt kontroversiellt förslag.

Hon vill att regeringen ”prövar frågan om en sammanslagning av SVT och UR” – något som skulle ge besparingar på uppemot 60 miljoner kronor samt ”frigöra resurser för utbildning och folkbildning”.

Utbildningsradions vd Erik Fichtelius är mycket kritisk till förslaget.

– Eva Hamilton vill i praktiken lägga ned UR och ta över verksamheten. Det gynnar vare sig elever, studenter eller folkbildningen, säger han till dagensmedia.se.

Utspelet kom som en ”total överraskning” för Erik Fichtelius.

– Jag fick en antydan om detta i går. Men det har inte rått något samråd. Vill man gå samman kanske man skulle ha någon form av samråd, säger han syrligt och fortsätter:

– Hon föreslår en sammanslagning. Då undrar jag om hon tänker att SVT ska vara en avdelning inom UR, eller om UR ska finnas inom SVT?

Enligt Erik Fichtelius är det sistnämnda alternativet det som Eva Hamiltons förslag i klartext innebär.

– Därmed måste man lägga ned UR och föra över våra resurser till SVT. Det gynnar inte utbildningen, säger han.

I utbildningsradions remissvar poängteras det unika i den svenska public service-modellen, med tre självständiga, men samverkande bolag.

”I de flesta andra länder har utbildningen oftast hamnat på undantag. Med förekomsten av ett eget företag, UR, med ansvar för utbildningsprogram inom både radio och tv har Sverige en unik tradition att bygga vidare på”, skriver UR i remissvaret.

Erik Fichtelius ser den modellen som central för att värna UR:s ställning och uppdrag.

– Vi har, jämfört med andra länder, ett unikt starkt utbildningsutbud. Det hänger samman med att vi har ett eget bolag som kan koncentrera sig på det. Den unika svenska modellen förtjänar inte att slås sönder.

Ser du inga fördelar med Eva Hamiltons förslag?

– Jo. Det stärker SVT, så jag kan förstå rationaliteten i det. Men för publiken finns det ingen poäng.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.