Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio/podd

Ekot: Därför avslöjar vi Jimmie Åkessons spelande

Publicerad: 12 september 2014, 14:19
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:29

Ekots avslöjande om SD-ledaren Jimmie Åkessons spelvanor har slagit ner som en bomb. Så här motiverar Ekots chef Anne Lagercrantz publiceringen.


Jimmie Åkesson har spelat för en halv miljon kronor på utländska nätkasinon. Det avslöjar Ekot i dag.

Nyheten har slagit ner som en bomb – men har också fått kritik. Bland annat av PM Nilsson, politisk redaktör på Dagens Industri.

" Är mycket tveksam till Ekots publicering av Åkessons spelande. Är en privat sak", skriver han på Twitter.

Enligt Anne Lagercrantz, chef för Ekot, är det relevant att berätta om Jimmie Åkessons spelvanor eftersom han är " en offentlig person som söker och har fått allmänhetens förtroende".

" Åkesson leder ett riksdagsparti. Han aspirerar på att ta ansvar för Sveriges finanser och kan efter valet få en vågmästarposition med stort inflytande över svensk politik. Det är relevant för allmänheten att känna till hur Åkesson hanterar sin privatekonomi och hur riskbenägen han är.

Åkesson har via sitt kontokort satsat motsvarande hela sin lön efter skatt – mer än en halv miljon kronor - på nätspel. Nyligen förlorade han exempelvis nära 50 000 kronor inom loppet av ett par timmar", skriver hon på SR:s sajt.

Anne Lagercrantz pekar också på att beloppen vida överstiger vad som kan anses som normalt.

" Enligt de experter vi talat med är detta ett riskbeteende. Ett spelande på den här nivån blir ofta svårt att kontrollera.

En person med den här sortens spelmönster kan bli sårbar ekonomiskt och riskerar att utsättas för utpressning. Uppgifter om hans spelbeteende har också redan nått utanför Åkessons krets på grund av beloppens storlek och Åkessons plats i offentligheten".

Hon påpekar också att den journalistiska bedömningen är oberoende av vilket parti personen företräder.

" Den är knuten till positionen. Varje partiledare med anspråk på att leda landet får också vara beredd på att få sitt omdöme och sin riskbenägenhet granskad.

En given fråga är också varför publiceringen kommer så nära valet. Det enkla svaret är att vi har publicerat så snabbt som det var möjligt och efter att ha gett Åkesson tillfälle att själv berätta om uppgifterna i en intervju".

LÄS OCKSÅ:

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.