Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio/podd

Ehsan Fadakar om SR-chefens kommentar: "En otroligt märklig argumentation"

Publicerad: 4 juni 2015, 08:45
Uppdaterad: 6 december 2015, 11:59

Bibi Rödöö vill freda "Sommar" från politik. Som exempel nämner hon förra årets kulturpersoner som stod upp mot rasism. Något som har fått Ehsan Fadakar att reagera med ilska.


Ämnen i artikeln:

Sveriges RadioAftonbladet

Inför presentationen av årets sommarvärdar gick Bibi Rödöö, programchef för Sommar och Vinter i P1, ut i SVT Kultur och berättade om att sommarpratet var väldigt laddad under valåret.

– Det var flera kulturpersoner som kände att de skulle stå upp mot rasism. Jag tycker inte att Sommar är ett politiskt program, man kan debattera politik i program som Agenda men jag vill att vi så långt det går fredar Sommar från politik, sa Bibi Rödöö bland annat.

Uttalandet fick Schibsteds sociala medier-chef Ehsan Fadakar att reagera.

– Förra året hette det att Sveriges Radio skulle vara extra försiktiga eftersom det var valår. Soral Ismail fick välja på att antingen sluta med det han gör eller ta en paus från SR. Men i år är det inget valår, säger han till Dagens Media och fortsätter:

– När Bibi Rödöö säger att det är politiskt att stå upp mot rasism så skär det sig jävligt mycket mot vad jag står för och vad public service står för. Det är deras uppdrag att stå upp för alla människors lika värde och nu menar Bibi Rödöö att man är politiskt fläckad om man står upp mot rasism. Det är en otroligt märklig argumentation och hon verkar inte ens bry sig om Sveriges Radios egna policy.

Till Dagens Media säger Bibi Rödöö att citatet som Ehsan Fadakar reagerar på är en liten bit ur ett längre resonemang om vad politik är.

– Det är alltid svårt när någon rycker ut en rad av vad man har sagt. Eftersom det var valår i fjol så var det många sommarpratare som kände att de ville dra sitt strå till stacken och prata om politik snarare än sina specialområden. Då blev det många som pratade om samma ämne och mina gissningar är att det inte blir lika mycket fokus på det i år, säger hon.

Men tycker du att det är politik att stå upp mot rasism?

– Nej, men det kräver inte ett kort citat. Politik genomsyrar det mesta i vårt samhälle, men det handlar om hur man gör det eftersom man är ensam i detta program. Det var det jag menade när jag sa att det är lättare i program som "Agenda" där olika parter pratar om olika saker.

En annan sak som Ehsan Fadakar har reagerat på är att Bibi Rödöö säger att hon så långt det går vill att "Sommar" ska fredas från politik.

– Går det att be personer att plötsligt låtsas som att politik inte finns? Varför bjuder man i så fall in Karl-Petter Thorwaldsson, Fredrik Reinfeldt eller för den delen Alice Teodorescu som är en väldigt politisk person? Det säger emot sig själv. Vad ska Fredrik Reinfeldt prata om? Da Buzz? När det börjar argumenteras om att det är politik att stå upp mot rasism så har samhällsdebatten gått väldigt långt åt ett visst håll, säger Ehsan Fadakar.

LÄS OCKSÅ:

 

Andreas Gabrielsson

andreas.gabrielsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Sveriges RadioAftonbladet

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev