Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag03.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Radio/podd

Efter kriktiken – UR backar från annons om rasifierade medarbetare

Publicerad: 22 Februari 2016, 07:11
Uppdaterad: 22 Februari 2016, 07:26

UR:s annons som nu är i blåsväder.

UR sökte medarbetare med erfarenheter av att "rasifieras som afrosvensk". Nu backar public service-bolaget från annonsen. "Det var en olycklig formulering", uppger HR-chefen Rebecca Källskog.


Ämnen i artikeln:

UR

Dagens Media berättade i torsdags om Utbildningsradios rekryteringsannons. Till ett nytt program sökte UR medarbetare som "har erfarenheter av att rasifieras som afrosvensk/afrikansvensk". Det handlade om två tjänster; en som redaktör och en som inslagsproducent.

Formuleringen fick många att reagera. Centrum för rättvisas vd Clarence Crafoord var skarpt kritisk och menade att annonsen mycket väl kunde vara olaglig.

– Det råder ett strikt förbud i diskrimineringslagen mot att överhuvudtaget beakta en sökandes etniska bakgrund vid exempelvis rekrytering, även om sökande har likvärdiga meriter, det är i den situationen däremot tillåtet att beakta kön. För det andra så är det oklart för mig vem som räknas som afrosvensk. Ska man vara född i Afrika eller räcker det att man har afrikanska föräldrar? Det är oklart. Jag blir inte förvånad om de kommer att ändra i annonsen, sade han till Dagens Media.

Under helgen har annonsen nu ändrats.

"Syftet med annonsen var att hitta personer som har erfarenhet av att ha arbetat som redaktör eller inslagsproducent och som dessutom har kunskap om och förståelse för afrosvenska perspektiv och frågor som rör målgruppen. Det var en olycklig formulering i den ursprungliga annonsen och för att inte riskera att någon känner att de inte kan söka så har vi formulerat om annonsen", skriver Rebecca Källskog, HR-chef på UR i ett mejl till Dagens Media.

Formuleringen om att sökande själva måste ha erfarenheter av att ha blivit rasifierad som afrosvensk/afrikansvensk har helt strukits.

"Du ska ha djup kunskap om och stor förståelse för afrosvenska perspektiv och frågor som rör målgruppen. Du är också driven, kreativ och självgående", står det nu i annonsen.

UR söker både en inslagsproducent och en redaktör till en serie om normkritik utifrån afrosvenska perspektiv, riktad mot en ung målgrupp.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

UR

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.