Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio/podd

DO utreder UR:s jobbannons

Publicerad: 18 mars 2016, 12:18
Uppdaterad: 18 mars 2016, 12:24

UR:s annons som nu är i blåsväder.

UR sökte medarbetare med erfarenheter av att ”rasifieras som afrosvensk”. Nu kräver Diskrimineringsombudsmannen svar av UR.


Ämnen i artikeln:

UR

Dagens Media har tidigare berättat om Utbildningsradions uppmärksammade rekryteringsannons. Till ett nytt program sökte UR medarbetare som ”har erfarenheter av att rasifieras som afrosvensk/afrikansvensk”.

Efter kritik ändrades formuleringen till krav på ”djup kunskap om och stor förståelse för afrosvenska perspektiv och frågor som rör målgruppen”.

Nu inleder Diskrimineringsombudsmannen, DO, en tillsynsutredning av UR, efter att det kommit i flera anmälningar mot public service-bolaget.

– Vi vill utreda och säkerhetsställa att UR inte bryter mot diskrimineringslagen under sin rekrytering. Mer kan vi inte säga innan vi har fått deras svar, de ska komma in med svar idag, säger Caroline Diab, vikarierande presskontakt på DO, till Dagens Media.

DO vill bland annat ha svar på på vilket sätt UR kommer/har beaktat etnisk tillhörighet vid urval och meritvärdering och vilka övervägande som har föregått UR:s beslut att ställa dess krav. DO vill också veta vad orsaken var till att UR ändrade sin formulering i jobbannonsen.

Enligt lag är arbetsgivare skyldiga att verka för att personer oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning ges möjlighet att söka lediga anställningar.

UR har ännu inte inkommit med något svar till DO. Dagens Media har sökt UR:s HR-chef Rebecca Källskog, som svarar i ett sms:

”Vi lägger sista handen på yttrandet i tillsynsärendet just nu och  besvarar inte frågor om det förrän det är klart. Du är välkommen att ta del av yttrandet när det är inskickat till myndigheten”.

Diskrimineringsombudsmannen kommer inte att företräda någon enskild person i ärendet.

– Anmälan till oss kan leda till att vi börjar utreda för att göra en tillsyn, eller så kan det innebära att vi inleder en domstolsprocess, i det här fallet i Arbetsdomstolen, och företräder den enskilda. I det här fallet har vi valt att göra tillsynen istället, säger Caroline Diab på DO.

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

UR

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.