söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio/podd

De vill sända nationell radio

Publicerad: 22 september 2017, 09:36
Uppdaterad: 22 september 2017, 10:04

Sju aktörer har anmält sitt intresse för de tre nya nationella radionätverken.

Ämnen i artikeln:

Bauer Media GroupMTG Radio

SN

Simon Nilsson

simon.nilsson@dagensmedia.se


Den 31 juli 2018 löper alla nu gällande tillstånd att sända kommersiell lokalradio ut, efter ett Statens beslut att omreglera kommersiell radio.Förändringen innebär att det nu utlyses tre nationella radionätverk och 35 regionala radiotillstånd fördelat på 21 orter runt om i Sverige. 

Samtliga tillstånd kommer att börja gälla från och med den 1 augusti 2018 och för få en av tre platser på det nationella radionätverket gör Staten en utlysning. Utlysningen sker genom budgivning där högst bud vinner, men där även mångfald premieras. Kravet är att bolagen ska ha finansiella och tekniska förutsättningar för att driva radioverksamhet under hela tillståndsperioden på åtta år.

Bolagen som till slut tilldelas tillstånden kommer nå omkring 80 procent av Sveriges radiolyssnare.

Deadline för att buda på de tre nationella radionätverken passerade vid midnatt. Bauer Media är ett av bolagen som nu hoppas få tillstånd och som även lagt ett bud.

– Det har vi absolut gjort. Radio är ett medie i medvind, säger Staffan Rosell, vd på Bauer Media, till Dagens Media.

Även MTG håller tummarna för att få en platserna.

– Det är klart att vi har lagt ett bud och vi har länge förespråkat den nya reformen, säger Christer Modig, vd på MTG Radio.

Bauer Media kritiska

Men Staffan Rosell på Bauer Media är inte helt nöjd med den nya modellen.

– Jag tycker att det är väldigt ovanligt. Vi har varit med och byggt upp kommersiell radio under mer än 20 år och nu är det som att mattan dras undan.

Hur menar du att "mattan dras undan" för er?

– Nu har vi ingenting och det är bara för oss att hoppas på att vi får ett tillstånd. Det har jag aldrig hört talas om i ett annat land. Det är en katastrof för bolagen, säger Staffan Rosell och fortsätter:

– Nu är vi där vi är och då är det bara att spela med reglerna. Men så här kan man inte göra i en demokrati.

Förändringen börjar gälla först i augusti nästa år. Staffan Rosell tror inte det kommer innebära några större innhållsmässiga omställningar.

– Det är lite för tidigt att säga, men i stort kommer det här inte förändra något.

"Tuff resa"

MTG ser mer positivt på det statliga beslutet.

– Så skulle det sett ut redan 1993. Men nu, 25 år senare, får man en ny chans att ordna till det här, säger Christer Modig till Dagens Media.

Han menar att det är positivt att nu fler erbjuds möjligheten att nå ut på den nationella radiomarkanden. Men att det kan bli en dyr historia för en ny aktör.

– Båda vi och Bauer Media är redan etablerade på marknaden men det här är kostsamt för en ny aktör och det kommer bli en tuff resa.

Sammanlagt är det sju aktörer som anmält sitt intresse för de tre radionätverken. Utöver Bauer Media och MTG har fyra företag och en privatperson budat.

Aktörerna som vill sända nationell radio:

Bauer Media AB

DB Media AB

Kilohertz AB (MTG Radio)

Mad Men Media AB

Marijn Janssen

NRJ Finland Oy Ab

RBS Broadcasting AB

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev