Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio/podd

De ska sända nationell radio

Publicerad: 31 oktober 2017, 10:17
Uppdaterad: 31 oktober 2017, 13:31

I dag kom beskedet om vilka kanaler som plockade hem de tre nya nationella sändningstillstånden.


Efter Statens beslut att omreglera den analoga kommersiella radion i Sverige blir alla nuvarande sändare av med sina tillstånd nästa sommar.

För att lägga vantarna på en av dem tre platser på det nationella radionätverket utfördes en utlysning. Sju aktörer anmälde sitt intresse och i dag kom beskedet från Myndigheten för press, radio och tv om vilka som tilldelats de nationella tillstånden.

Bauer Media AB              Nationellt 1 (nät 1)                Mix Megapol
RBS Broadcasting AB      Nationellt 2 (nät 2)                NRJ
Kilohertz AB                    Nationellt 3 (nät 3)                RIX FM

 

De tre bolagen ska sammanlagt betala avgifter på uppemot 916 miljoner kronor för sina sändningstillstånd. Nära hälften av den kostnaden står Bauer Media för, som införskaffar det första nätverket på en kostnad av 408 miljoner. RBS ska betala 306 miljoner för nätverk 2 och Kilohertz (MTG Radio) kommer betala 201 miljoner.

Skillnaden mellan de olika radionätverken är marginell när det kommer till räckvidd. Alla tillstånd ska vardera täcka mellan 81 och 83 procent av Sveriges befolkning. Anledningen till en så hög varierande kostnad för bolagen ska helt enkelt bero på det hemliga anbudsförfarandet.  

Tillsammans kommer bolagen kunna erbjuda sina annonsörer 65 % av de kommersiella radiolyssnarna i Sverige. 

Bauer Media och NRJ i nytt samarbete

Bauer Media och NRJ inleder nu ett nytt samarbete kring annonsmarknad och teknisk distribution efter beskedet om att de tilldelats var sitt radionätverk.

– Vi har haft ett mångårigt samarbete med Bauer Media som har varit mycket viktigt för att kunna utveckla vår svenska verksamhet. När vi nu fått ett nationellt radionätverk så kommer hela Sverige kunna lyssna på NRJ vilket ger oss möjligheten att utveckla den svenska radion ytterligare och säkerställa vår gemensamma position som marknadsledare, säger Richard Mazeret, vd på NRJ, i ett pressmeddelande.

Staffan Rosell, vd på Bauer Media i Sverige och Finland:

– Radio har en enorm medvind just nu och radioannonseringen har ökat med över 50 procent på fyra år. I en sådan marknad är det extra värdefullt för oss att förstärka vår position som marknadsledare och då är ett fortsatt samarbete med NRJ en avgörande förutsättning. Med de nya nationella radionätverken skapas fantastiska expansionsmöjligheter för kommersiell radion, säger han i ett pressmeddelande.

Samarbetet kommer inte innefatta NRJ:s redaktionella innehåll.

Vill konkurrera med Sveriges Radio

För MTG Radio innebär bolagets radiotillstånd att kanalen Rix FM nu kommer gå att lyssna på i hela landet.

– Vi är mycket glada att kommersiell radio äntligen får förutsättningar att konkurrera nationellt med Sveriges Radio. Vi ser även fram emot en marknad med tre fristående aktörer som oberoende av varandra kan driva radiomarknaden framåt, kommenterar Christer Modig, affärsområdeschef för radio på MTG Sverige.

Sändningstillstånden gäller från 1 augusti 2018 och åtta år framåt.

Simon Nilsson

simon.nilsson@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.