Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Radio/podd

Cilla Benkö: "Det finns onda krafter där ute som vill ta kommandot"

Publicerad: 25 Oktober 2016, 05:00
Uppdaterad: 25 Oktober 2016, 08:04

Mer än 60 journalister har dödats i år – DN:s Paul Hansen klarade sig i helgen med en hårsmån. Cilla Benkö, vd för SR, skickar nu en skarp uppmaning till Europas politiker.


Ämnen i artikeln:

SRDN

I fredags höll Sveriges Radios vd Cilla Benkö ett tal vid Prix Europa angående yttrandefrihet och journalisters säkerhet, där hon avslutade med några punkter på vad politiker kan och bör göra för att skydda journalister och det fria ordet. I talet tog hon upp de hisnande siffrorna: förra året dödades mer än 100 journalister världen över, och bara hittills i år har över 60 dödats.

Bara två dagar senare kom nyheten att DN:s hyllade bildjournalist Paul Hansen skottskadats av en krypskytt utanför Mosul i Irak. Han lyckades ta sig till ett sjukhus i staden Erbil där han opererades för skador som beskrivs som lindriga.

– Jag känner Paul personligen, vi jobbade ihop under 80-talet som frilansjournalister i New York, så min hjärna har bara varit fylld av det här tills jag fick höra att han har klarat sig förhållandevis väl, säger Cilla Benkö till Dagens Media.

För cirka två år sedan förlorade SR den uppskattade utrikeskorrespondenten Nils Horner, som sköts till döds i Afghanistans huvudstad Kabul. "En av de värsta dagarna i Sveriges Radios historia", sade Cilla Benkö då.

Idag ser hon att förlusten av Nils Horner har påverkat organisationen på flera vis.

– Dels i och med att det är en person som fattas oss, det går inte att komma ifrån. Nils Horner var en väldigt omtyckt korrespondent på alla sätt och vis, och dessutom en positiv kollega som många här hade en egen relation till. Men det har även påverkat vårt säkerhetstänk. SR har alltid haft väl fungerande säkerhetsförberedelser, men vi är ännu mer noggranna nu. Säkerhetsläget för journalister kan idag förändras väldigt snabbt, en giltig säkerhetsanalys för en vecka sedan är inte längre det idag. Numera jobbar vi ända in i det sista.

Hon menar att sifforna över antal dödade journalister i år visar att problemet med ökade risker för journalister idag inte har mattats av – snarare tvärt om.

– Arbetssituationen för journalister har förändrats avsevärt de senaste åren. Det är tyvärr inte längre så att det är journalisterna som är ute på fältet som väljer vilken bild av ett skeende som vi får ta del av, det finns onda krafter där ute som vill ta kommandot över vilken bild som ska få komma fram av ett land. På så vis hamnar journalister ännu mer i farozonen.

Tidigare har det främst pratats om situationen för journalister i andra världsdelar, i länder som exempelvis Kina och Afghanistan.

Men idag faller flera europeiska länder på Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex, däribland Ungern och Polen vars respektive regeringar infört kraftiga begränsningar i public service-mediers oberoende.

– Som jag ser det är yttrandefriheten hotad på flera nivåer. Länder som Afghanistan och Syrien är svårbevakade på grund av en ren säkerhetsrisk. De journalister som försöker rapportera inifrån landet riskerar sina liv varje dag. Sedan finns ett hot på Europanivå, där det handlar om politik som försöker strypa tryck- och yttrandefriheten för de som vill bedriva en journalistik som går emot regeringen, fortsätter Cilla Benkö.

Vad kan man göra för att vända den negativa utvecklingen?

– Jag tycker framför allt att det gäller att alltid väcka frågan, och sätta ljus på den ute i offentligheten. Jag tycker till exempel att det är bra när organisationer som Unesco uppmärksammar varje dödad journalist och så vis håller frågan levande. Men våra folkvalda och institutioner har ett stort ansvar, säger hon och fortsätter:

– Det handlar om att skydda journalistiken, även om det går ut över en enskild individ, att alltid ställa frågan vid politikerbesök om det finns en väl fungerande yttrandefrihet och om det sitter journalister i fängelse. Politiker måste våga ta den rollen och inte slarva. Inom ramen för EU bör man dessutom diskutera vilka länder som ska få ingå i klubben, och vad som ska gälla för de som redan är med. Dessutom tycker jag att förslaget om ett FN-sändebud för journalister är en bra idé, som definitivt borde prövas.

Varför är det ändå viktigt att fortsätta skicka journalister till riskfyllda områden, som till exempel Mosul?

– Därför att journalister är de enda opartiska granskarna av det som pågår i världen just nu. Det är från utrikeskorrespondenter som allmänheten får en bild av hur det faktiskt ligger till på dessa platser. Vi ska vara oerhört tacksamma att det finns de journalister som faktiskt utsätter sig för de här riskerna.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SRDN

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.