Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio/podd

Brunegård till SR:s styrelse

Publicerad: 6 mars 2015, 08:00
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:10

UPPDATERAD. SR, SVT och UR får nya styrelseledamöter. Tomas Brunegård får förtroendet – trots haveriet med Stampen.


Ämnen i artikeln:

Tomas BrunegårdSVTSRUR

De statliga mediebolagens ägarstiftelse har nu nominerat nya styrelseledamöter till Sveriges Radio, Sveriges television och till Sveriges Utbildningsradio.

Till Sveriges Radios styrelse har Stampen-koncernens före detta ordförande och vd Tomas Brunegård valts att ingå. Han är även ordförande i Dagstidningarnas världsorganisation.

Ove Joanson är ägarstiftelsens ordförande.

Varför har ni valt Tomas Brunegård?

– Därför att han har stor och bred medieerfarenhet. Hans kompetens är obestridlig och han är den främsta svenska företrädaren för pressfrihet, säger han till Dagens Media och fortsätter:

– Tomas har synen att kvalificerade medier, oavsett finansiär, har väldigt mycket gemensamt. Det var därför han var med om att starta Utgivarna. Idén står i motsats till vad många andra i branschen tycker, att konkurrensen med public service är ett problem.

Under Stampens krisår 2013 gjorde koncernen en förlust på 850 miljoner kronor, mycket som en följd av beslut som tagits under Tomas Brunegårds ledning. Med det i åtanke, är Tomas Brunegård lämplig att sitta i SR:s styrelse?

– Vi har naturligtvis diskuterat det och han kommer ju inte att få i uppgift att köra SR. Förlusterna i Stampen beror på att koncernen förvärvade flera tidningar precis innan det vände och det började gå dåligt för tidningsbranschen. Sveriges Radio kommer inte komma i närheten av liknade affärer, säger Ove Joanson.

Vad tror du ni kommer få för reaktioner på ert beslut?

– Det är inte oväntat att du ställer frågan om Stampen, men jag tror att alla kommer att inse att det här är ett bra beslut. Styrelsen är enig och vi är inte oroliga.

Även de andra statliga mediebolagen har fått nya styrelseledamöter.

Metrogrundaren Monica Lindstedt väljs in i styrelsen för Sveriges Television. Även Anita Hansbo, universitetsrektor för Högskolan i Jönköping, tar plats i styrelsen för SVT.

Till Utbildningsradions styrelse utses Stephen Hwang, rektor vid Linnéuniversitetet, och universitetslektor Liselotte Englund.

Till SR:s styrelse föreslås omval av ledamöterna Åsa Bernlo, John Brattmyhr, Gunilla Kindstrand, Anna Omstedt Lindgren, Ole Mölgaard, Anette Novak och Gunnar Wetterberg samt nyval av Tomas Brunegård. Verkställande direktören Cilla Benkö väljs in i styrelsen. John Brattmyhr kvarstår som styrelsens ordförande.

Till SVT:s styrelse föreslås omval av ledamöterna Astrid Assefa, Lars Burman, Anna-Karin Celsing, Per Norman, Dag Tuvelius och Svante Weyler samt nyval av Anita Hansbo och Monica Lindstedt. Verkställande direktören Hanna Stjärne väljs in i styrelsen. Anna-Karin Celsing kvarstår som styrelsens ordförande.

Till UR:s styrelse föreslås omval av ledamöterna Elisabeth Fridsäll-Emilsson, Mattias Hansson, Emanuel Levin, Lisa Lindström, Björn O. Nilsson, Anna-Britta Åkerlind och nyval av Liselotte Englund och Stephen Hwang. Verkställande direktören Erik Fichtelius väljs in i styrelsen. Lisa Lindström kvarstår som styrelsens ordförande.

Eftersom ägarstiftelsen äger alla aktier i bolagen kommer också de nominerade att utses.

Jonas Löfvenberg

jonas.lofvenberg@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Tomas BrunegårdSVTSRUR

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.