Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag27.02.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Radio/podd

Borgs beska besked – Reklamskatten blir kvar

Publicerad: 12 Oktober 2010, 09:01
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:35

Regeringen ger besked om reklamskatten – som blir kvar mot riksdagens vilja. Även presstödet, public service och radions konsessionsavgifter berörs i budgetpropositionen.


Ämnen i artikeln:

Anders BorgReklamskattenValet 2010PresstödAlliansenReklamskattLena Adelsohn Liljeroth

Det är en försiktig budget som Anders Borg idag presenterar. Finansminstern vill, enligt Dagens Industri, bygga upp ”stora överskott” inom statskassan inför nästa lågkonjunktur.

En av följderna blir att reklamskatten – som enligt ett riksdagsbeslut från 2002 ska slopas helt – inte kan avskaffas denna gång heller.

”Regeringen anser, liksom tidigare, att den resterande reklamskatten bör avskaffas. Regeringen har dock, till följd av den stora osäkerheten i den ekonomiska utvecklingen, fortsatt att prioritera skatteändringar som på såväl kort som lång sikt stärker sysselsättningen före ytterligare sänkning av reklamskatten”, heter det i budgetpropositionen.

Ett flertal andra mediepolitiska områden finns med i Anders Borgs lunta.

• Radions koncessionsavgifter

Som Dagensmedia.se tidigare har berättat sänks koncessionsavgiften för reklamradion från och med 2012. Under 2010 betalar de berörda tillståndshavarna sammanlagt 134 miljoner kronor. Avgiftssänkningen om 12 miljoner kronor innebär att avgiften för varje enskilt tillstånd sänks med cirka 9 procent.

• Public Service

Nuvarande sändningstillstånd gäller till och med 2013. Regeringen meddelar nu att de ska ”återkomma till riksdagen med förslag till eventuella förändringar av villkoren i samband med budgetpropositionen för 2012”.

Regeringen ska även ”se över” momsreglerna, som i dagsläget innebär det kan vara billigare för public service-bolagen att utföra tjänster i egen regi än att upphandla motsvarande tjänster på marknaden

• Presstödet

Det nya, reviderade presstödet, träder i kraft vid årsskiftet 2010/2011. Regeringen öppnar nu för ytterligare ändringar efter 2016.

”Regeringen avser att ta initiativ till en översyn av stödets inverkan på mediemångfalden och konkurrensen inför beredningen av eventuella ändringar av pressstödssystemet efter 2016”.

• Bio

Regeringen satsar 60 miljoner kronor på digitalisering av biografer. Detta då regeringen bedömer att biografer på mindre orter riskerar att slås ut av omstruktureringskostnaderna när biobranschen nu genomgår en digitalisering.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.