Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Radio/podd

Björn Wiman om Tomas Brunegård och SR: "En orättvisa av komiska mått"

Publicerad: 10 mars 2015, 07:59
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:09

UPPDATERAD. Kritiken mot SR:s utnämning av Tomas Brunegård till styrelseledamot växer. Enligt DN:s kulturchef Björn Wiman är det en orättvisa av både kosmiska och komiska mått.


Ämnen i artikeln:

Tomas BrunegårdStampenSR

I förra veckan nominerades Stampenkoncernens före detta ordförande och vd Tomas Brunegård till Sveriges Radios styrelse.

– Hans kompetens är obestridlig och han är den främsta svenska företrädaren för pressfrihet, sade Ove Joanson, ägarstiftelsens ordförande, till Dagens Media då om utnämnandet.

Ett uttalande som fått skarp kritik då Stampen bland annat under gjorde en förlust på 850 miljoner kronor under Tomas Brunegårds ledning. Sydsvenskan-journalisten Andreas Ekström, kallade det "bortom satir" och menade att Tomas Brunegård är "den störste mediecharlatanen i modern tid i Sverige".

Också HD:s chefredaktör Lars Johansson har kritiserat utnämningen och menar att den skadar förtroendet för branschen eftersom Ove Joanson tidigare fått konsultuppdrag av Tomas Brunegård.

DN:s kulturchef Björn Wiman stämmer i dag in i kritiken och skriver att det bakom denna utnämning finns en "orättvisa av både kosmiska och komiska mått".

" Arbetet i ägarstiftelsens styrelse leds dock av en person som tycks sitta på ett slags livstidsförordnande i Sveriges Radios översta maktsfärer, Ove Joanson, som sedan mitten av 80-talet i tur och ordning har varit chef för Riksradion, vice vd och vd för Sveriges Radio, styrelseordförande för Sveriges Radio och nu alltså ordförande för dess ägarstiftelse. På senare år har han dessutom hunnit med att utföra ett antal konsultuppdrag åt Stampen och Tomas Brunegård".

Björn Wiman menar att utnämningen skadar Sveriges Radios höga trovärdighet och väcker frågan om hur mycket maktfullkomlighet ledarkulturen inom public service tål.

"Det är knappast Sveriges Radios uppgift att förse fallerade figurer ur näringslivet med prestigefulla reträttposter", skriver han bland annat.

Dagens Media har sökt Ove Joanson. I ett sms skriver han: "Jag sa det jag har att säga i fredags – bland annat i intervjun med er".

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Tomas BrunegårdStampenSR

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.