Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio/podd

Bestörtning i branschen efter dödsskjutningen av Nils Horner

Publicerad: 11 mars 2014, 08:45
Uppdaterad: 8 februari 2016, 08:19

Den mångårige SR-medarbetaren Nils Horner har dödats i Kabul. Nu uttrycker kollegor i branschen sorg och förtvivlan.


Klockan 10.00 i dag bekräftade Sveriges Radio att det är Nils Horner som skjutits ihjäl i Kabul. SR:s vd Cilla Benkö kallar dådet för "en av de värsta dagarna i Sveriges Radios historia".

Nils Horners död väcker nu starka reaktioner.

– Det är med stor bestörtning vi mottagit nyheten om att den svenske journalisten Nils Horner skjutits till döds i Afghanistan. Våra tankar går till hans familj och anhöriga, säger Jonas Nordling, ordförande i Journalistförbundet, i en kommentar på förbundets sajt.

Helena Giertta är chefredaktör på Journalistförbundets tidning Journalisten och hon kräver att dödandet av journalister stoppas.

– Nästan varje dag skriver vi om journalister som dödas runt om i världen. Förra året dödades minst 70 journalister, bara därför att de är journalister. Situationen är förskräcklig. När nu en svensk journalist blivit mördad på öppen gata i Kabul drabbar det rakt i hjärtat. Alla goda krafter måste samlas för att få stopp på detta. Jag tänker på hans familj, säger Helena Giertta till Journalisten.

Även på Twitter har många journalister uttryckt sin sorg.

" Nils Horner var en högt uppskattad journalist, vars röst jag alltid kommer att minnas. Allt stöd, vänner på Sveriges Radio", skriver Daniel Nordström, chefredaktör och ansvarig utgivare på Arbetarbladet.

" Fy fan vilken jävla sorglig dag. Nils Horner. En av Sveriges allra största journalister någonsin. Jag orkar inte... Men vi måste", twittrar Mediernas Martin Wicklin.

Alex Voronov är politisk redaktör på Eskilstuna-Kuriren:

" Fruktansvärt och overkligt med Nils Horners död. Stor respekt till kollegor som riskerar livet för att vi ska få veta", twittrar han.

Jens B Nordström på TV4:

" SR:s Nils Horner dödad i Kabul. Meningslöst och hemskt. Mina tankar går till hans familj, vänner och kollegor".

Cecilia Uddén var kollega med Nils Horner på SR:

" RIP käre, käre vän. Nils Horner unik världsreporter, kär kollega, outstanding journalist. Stort svart hål av sorg", skriver hon på Twitter.

Journalisten Kjell Häglund har även han arbetat med Nils Horner:

" Jag jobbade i några år med Nils Horner och kom att älska honom. Känner mig så uppgiven över det som hänt. Jävla skit", skriver han på Twitter.

Lotta Bromé är programledare för P4 Extra:

" Chockbesked.Vår korrespondent Nils Horner mördad i Afghanistan.En av Sveriges radios bästa. Ja. Jag gråter. Vad futtigt allt känns".

Även M-politikern Gunnar Hökmark uttrycker sin sorg på Twitter:

" Så tragiskt o så sorgligt, Nils Horner förmedlade med kunskap och kompetens, våra tankar till anhöriga o kolleger".

Även statsminister Fredrik Reinfeldt har kommenterar mordet på Nils Horner:

– Vi vill uttrycka vårt djupa deltagande med Nils Horners anhöriga. Vi känner honom som en kunnig och erfaren journalist. Många svenskar har lyssnat på honom. Jag träffade honom under min resa till Burma. Vi hade ett bra samtal. Det är en viktig del av journalistiken att vara på plats, och våga rapportera från farliga platser, säger Fredrik Reinfeldt till Aftonbladet.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven skriver på Facebook:

" Journalistikens viktigaste uppgift är att berätta där det annars råder tystnad. Att lysa upp mörker. Att visa det ingen annars ser. Nils Horner var en lysande förebild för den journalistiska gärning som är en grundpelare både för demokratin och folkbildningen. Han vågade, skildrade, och blev mördad i sin gärning. Våra tankar går ut till hans familj och hans medarbetare i denna tragiska stund".

Under 1990-talet arbetade Nils Horner i New York och innan dess i London. Sedan 2001 har han arbetat som utrikeskorrespondent för SR i området från Afghanistan till Östtimor.

Så sent som igår sändes Nils Horners sista reportage från Afghanistan.

LÄS OCKSÅ:

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.