söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio/podd

BBC ångrar Butt-intervju: "Vi sätter stor fet varning"

Publicerad: 24 augusti 2010, 11:50
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:41

När BBC behövde en expert på den svenska rättssäkerheten i våldtäktsmål valde de att intervjua Billy Butt, själv dömd för nio våldtäkter. BBC visste inte om Billy Butts bakgrund – och väljer nu att sätta en varning på hans kontaktuppgifter. "Det får BBC gärna göra om de vill, men faktumet kvarstår att jag är mer kvalificerad än de flesta lekmän i Sverige för att kunna debattera detta ämne", säger Billy Butt.

Ämnen i artikeln:

BBC

HW

Henrik Widell


Igår gjorde BBC:s ”Europe Today” en uppföljning om Wikileaks grundare Julian Assange som i Sverige anhölls i sin frånvaro, misstänkt för våldtäkt. Åklagaren valde sedan att lägga ner fallet. För att få en bild av hur det svenska rättssystemet fungerar i våldtäktsmål valde BBC att intervjua Rättsorganisationen, RO:s språkrör, Billy Butt.

Billy Butt har fört en lång kamp mot det svenska rättsväsendet för att få resning i högsta domstolen efter att han 1993 fälldes för nio fall av våldtäkt.

I intervjun säger Billy Butt bland annat att män blir felaktigt gripna i Sverige varje vecka och att ingen längre blir förvånad. En talesperson för BBC World Service, som sänder Europe Today säger:

– Vi visste inte att William Butt hade den historien som du beskriver. Det är bara att beklaga. Många grupper har varit kritiska till gripandet av Assange och vi valde helt enkelt en av dem att intervjua. Vi kommer sätta en stor fet varning på hans kontaktuppgifter.

Billy Butt:

– Det får BBC gärna göra om de vill, men faktumet kvarstår att jag är mer kvalificerad än de flesta lekmän i Sverige för att kunna debattera detta ämne, och detta framgår av det faktum att jag blivit en etablerad debattör i sexualbrottmål sedan slutet av 90-talet.

Billy Butt menar att han absolut inte är olämplig att uttala sig i frågan.

– Jag har debatterat den här frågan i över ett decennium. Jag har skrivit på DN Debatt, SvD Brännpunkt, Aftonbladet och flera andra stora tidningar. Om jag är tillräckligt kompetent att debattera sexmål i de forumen, då är jag lämplig nog att diskutera dem i ett internationellt medium också.

Billy Butt är en av grundarna till RO och säger att han aldrig har talat i egen sak.  I somras talade han på ett seminarium om resning i brottmål, inbjuden av förre ordföranden i Högsta domstolen, Johan Munck.

– Skulle jag bli inbjuden att tala vid sådana seminarier om jag inte var trovärdig? Jag uttalar mig hela tiden i den här frågan när journalister ringer. Om ett svenskt medium kan ringa och fråga om min åsikt, varför skulle inte BBC kunna göra det?

Rättsorganisationen har också uttalat sig för CNN i ärendet Julian Assange.

-----------------------

Efter att artikeln publicerades har det uppstått en diskussion mellan Dagens Media och BBC rörandet följande citat som återfinns i texten:

"Vi kommer sätta en stor fet varning på hans kontaktuppgifter."

Personen på BBC som intervjuades i artikeln hävdar att hon inte har fällt den kommentaren i intervjun med Dagens Media. Dagens Medias ståndpunkt är att hon är korrekt citerad i artikeln.

BBC har i efterhand även lämnat följande kommentar angående Billy Butts medverkan i BBC:s ”Europe Today”:

"The BBC contacted the Swedish organisation RO for a comment on the story surrounding Wikileaks founder, Julian Assange. We conducted an interview with a representative of RO and after subsequent information came to light, we had reason to believe that his contribution not appropriate in the context of the report. The interview will not be used for any further transmissions."

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev