Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio/podd

Acast finansierar svensk ”Serial”

Publicerad: 10 mars 2015, 06:12
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:10

UPPDATERAD. Anton Berg och Martin Johnson nystar i svenskt mord i nya podcasten ”Spår”.


Ämnen i artikeln:

Acast

Bolaget Acast har främst gjort sig känt som en distributionstjänst för podcast. Exempelvis har Aftonbladet och Expressen flyttat sina poddar till Acasts plattform, där reklam står för intäkterna.

Nu tar Acast nästa steg – genom att finansiera eget originalinnehåll. Bolaget släpper i maj podcastserien ”Spår”. Förlagan är den uppmärksammade amerikanska podden ”Serial”, som granskade ett verkligt mordfall i Baltimore.

– Acast har som mål att utveckla och förändra podcastens ekosystem i hela världen och bli category defining. En del i detta långsiktiga arbete är att höja kvalitén på poddar, genom att ge skapare bättre ekonomiska möjligheter. Nu fick vi möjlighet att finansiera just ett sådant projekt och då kände vi direkt att det var i linje med vad vi vill göra och dyker det upp fler poddar i den linjen så kan vi tänka oss att finansiera, säger grundaren Karl Rosander till Dagens Media.

”Spår” ska kretsa kring mordet i Kalamark utanför Piteå 2004, som Kaj Linna mot sitt nekande är dömds till livstids fängelse för.

- Vi kommer att ta med lyssnaren genom en mordundersökning som enligt många har gått snett. Det här är ett ganska typiskt svenskt brott, ett rån som gått fel ute i obygden. Det är ett brott som skakat en hel bygd, gjort folk otrygga och delat upp dem i olika läger. Men man skildrar aldrig sådana här brott i litteraturen eller popkulturen - det är för oglamoröst, säger Anton Berg, till Dagens Nyheter. 

Han har tidigare producerat ett stort antal ”P3 Dokumentär” och står tillsammans med Martin Johnson, som gjort flera dokumentärer för P1 och BBC, bakom ”Spår”.

Projektet är en samproduktion av bolagen A One och Ljudbang för Acast.

Duon förhandlade även med Sveriges Radio innan valet föll på Acast.

- Vi fick ett bemötande från Acast som var "wow". Allt från deras tekniska lösningar, till att de litar på oss som producenter. Vi tror att vi kan bryta ny mark i radioberättandet, och att Acasts teknik och publik kan ge oss en bättre förutsättning, säger Anton Berg, till DN.

”Spår” ska inte ”lösa brottet”. Men Anton Berg och Martin Johnson menar att de hittat intressanta trådar att nysta i som tidigare inte retts ut.

– Det finns egentligen ingen teknisk bevisning, någon har pekat ut honom, och den personen har en tvivelaktig agenda. Att man i ett rättssamhälle kan gå enbart på någons utpekande är intressant, och något som alla i Sverige borde tycka är otäckt. Men jag har sagt till Kaj och hans advokat att vi inte är ute efter att fria honom. Det kanske händer ändå. Eller också kommer vi fram till att polisen gjort ett utmärkt jobb, säger Anton Berg till DN.

Domen mot Kaj Linna har tidigare kritiserats från flera håll. Högsta domstolen avslog 2010, för andra gången, en resningsansökan från Kaj Linna.

LÄS ÄVEN:

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Acast

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.